Jump to content

Jó a rágózás vagy nem?

2021. 03. 08. 19:00

A napi rutinhoz, a személyes higiéniánkhoz és igényünkhöz hozzátartozik a napi legalább kettő alapos fogmosás. De mi van, ha nincs rá lehetőségünk?

Fogkrém és fogkefe nélkül is van élet. Nagyon sokáig máshogy oldották meg a szájhigiénét, azonban ma már teljesen alapvető felszerelésünk és bárhová megyünk, visszük magunkkal vagy jobb híján veszünk új készletet. Két étkezés között sem ártana fogat mosni, azonban erre tényleg nincs mindig lehetőségünk, de erre is születtek már nagyon jó megoldások kámforos cukorka vagy rágó képében. Ez utóbbi a tanárok legutáltabb nyalánksága, amelyet a diákok ennek ellenére is nagyon kedvelnek. A felnőttek körében is jócskán vannak olyanok, akiknek a táskájában mindig meglapul egy csomag vagy doboz rágó.

 

Jó vagy nem jó?

Szeretjük, mert ha nem tudunk fogat mosni, akkor csak bekapunk egy rágót és jó esetben a fogak közötti ételmaradékot is kiszedi, de az biztos, hogy kellemes illatú lesz tőle a leheletünk.

Nem is olyan újkori találmány ez, mint gondolnánk, ugyanis már az ókori görögök is rágcsáltak gyantaszerű anyagot. Igaz, hogy akkoriban az elsődleges cél a megnyugtatás és a feszültség oldása volt. Ez a szerep még ma is érvényesül, de sokkal inkább a lehelet frissítése a fontos. Igaz, hogy ma már nemcsak mentolos rágógumit rághatunk, hanem számos változata létezik mind formában, mind pedig ízesítésben. Az egyik legfontosabb tényező az, hogy milyen cukortartalommal rendelkezik a rágó. Mert ha cukorral dúsított, akkor még a fogak romlását is elősegíti ez a nasi, ám a cukormentes változat már nem. Az étkezés utáni rágózás, ha az kámforos rágóval történik, akkor frissíti a leheletet, a folyamatos rágás hatására fokozódik a nyáltermelés és a savakat termelő baktériumok munkáját is gátolja. Ennek következtében kevésbé sérül a fogzománc. A rágózó mozdulat az agyra is hatással van. Növeli az agy vérellátását, éberebbé válunk és tényleg nyugtat.

Egy hazai vizsgálattal azt is bizonyítani tudták, hogy az az iskolás gyerkőc, amelyik naponta legalább 20 percet rágózik cukormentes rágóval, kevesebb lyukas foga lesz. Ez természetesen nem jelentheti azt, hogy a rágó kiválthatja a fogmosást, de két étkezés között igenis jó megoldás lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)