Jump to content

Kiderült melyek a legnépszerűbb szakok az egyetemeken

2020. 12. 14. 09:43

A keresztféléves képzésekre idén több mint négyszázzal többen jelentkeztek, mint tavaly ilyenkor, a mesterképzésekre jelentkezők száma pedig több mint ezerrel nőtt – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca közleményében.

Hozzátette: a magyar fiatalok sikere kulcsfontosságú az ország jövőjének szempontjából, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy korunk elvárásainak minden szempontból megfelelő oktatási rendszert alakítson ki számukra.

A közleményben ismertették, hogy november 20-án zárult le a keresztféléves képzések felvételi eljárásának hitelesítési időszaka. A jövő februárban induló szakokra összesen 6439-en nyújtották be jelentkezésüket a Felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben.

A keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények csak a mesterképzéseket hirdették meg állami ösztöndíjas formában, így végül a mesterképzésre 5535-en, alapképzésre pedig 754-en jelentkeztek, ebből mindegy 5204-en állami ösztöndíjas képzésre.

A mesterképzések elsőhelyes jelentkezéseit figyelembe véve idén is a gazdaságtudományi és a műszaki szakok a legnépszerűbbek.

A legtöbben a vezetés és szervezés képzést választották, szám szerint 698-an, második helyen gépészmérnöki képzés szerepelt 361, míg a harmadik helyen a mérnökinformatikus 354 jelentkezővel – írják a közleményben.

Jelenleg is zajlik a jelentkezők által rögzített adatok és a feltöltött dokumentumok feldolgozása, az érintettek – a dokumentumok feldolgozottságától függően – az E-felvételiben ellenőrizhetik a felvételi nyilvántartásban található adataikat, dokumentumaikat, pontszámaikat – közölte az ITM.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok másolatai (például felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) 2021. január 11-ig tölthetők fel az E-felvételi rendszerébe, vagy postai úton is beküldhetők az Oktatási Hivatal címére.

Szintén január 11-ig van a jelentkezőknek lehetőségük – szükség esetén – egy alkalommal módosítani a jelentkezési sorrendet – olvasható a közleményben. Bővebb információ a Felvi.hu honlapon olvasható – tájékoztatott az ITM.

(Forrás: marmalade.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)