Jump to content

Ami az előnye, az a hátránya

2020. 11. 26. 19:00

Fitten és egészségesen szeretnénk magunkat tudni, de sok esetben ez terv szintjén marad meg és folytatjuk a mozgás nélküli, egészségtelen ételekkel tarkított életmódot.

A legtöbben akkor kezdjük el értékelni egészségünk fontosságát, amikor megbetegszünk, vagy a környezetünkben lesz valaki olyan állapotban, hogy átértékeljük az életünk fontosságát. Rendszerint ilyenkor mérgezett egérként kezdünk bele diétába, komoly életmódváltásba.

Tudjuk, hogy ebbe az egészséges ételek mellett a napi mozgás beiktatása is beletartozik. sok esetben ez a megszokott életmód teljes átírását jelenti. Nagy akaratra, elszántságra és következetességre van szükség ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani, sőt úgy betartani, hogy az a jövőben is tartható és természetes legyen. A rostban gazdag étrend az emésztésben, a tápanyagok felszívásában is segít, amely együtt az elhízás esélyét is csökkenti. Minél több gyümölcsöt és zöldséget javasolt fogyasztani. Vannak, akik az egészség fenntartása, valamint az állatvédelem miatt sem fogyasztanak húst. A vegetáriánus életmód nagy elhivatottságot jelent. Az azelőtt húst is fogyasztók teljes étrendje átalakul a hús kihagyásával.

A pozitívum melletti kockázat

Az ember fogazata mindenevő, vagyis arra van kitalálva, hogy húst és növényt egyaránt tudjon összezúzni. A vegetáriánus étrenddel nemcsak arról mond le az ember, hogy állati eredeti húst fogyasszon, hanem arról is, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot vigyen be a szervezetébe. A húsfogyasztás teljes elhagyása azt is jelenti, hogy a csonttörés nagyobb kockázatával kell szembenézni. Kétségtelen, hogy a mai világban könnyebb a húshoz hozzájutni és szinte napi szinten fogyasztunk valamiféle húst, amely ugyancsak okozhat egészségügyi problémákat. A húsmentes napok beiktatása jót tehet, de annak teljes elhagyása azt jelenti, hogy a kelleténél is kevesebb kalciumot és fehérjét visszük a szervezetbe, amely miatt sérülékenyebbé válhatnak a csontjaink. Egy kisebb esés során is nagyobb az esély arra, hogy eltörik a csont.

Ez csak egy negatívum, ami ugyan komoly, de a húsmentes étrendnek számos pozitív hatása is van. Ez kétségtelen. A vegetáriánus étrendet követők között kevésbé jellemző a káros szenvedélyek űzése, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás. A vegetáriánusok, vegánok között sok az állatvédő.

A kalcium nagyon fontos a csontjaink felépítése és egészsége szempontjából. A vegetáriánusok és vegánok növelhetik az étrendjük kalciumszintjét úgy, ha növényi alapú tejet is fogyasztanak, amelyben a kalcium is jelen van, így csökkenthető a csonttörés kockázata is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)