Jump to content

Pandémiából endémia

2020. 11. 20. 19:00

Olyan új vagy legalábbis sosem használt kifejezések költöztek be a nyelvhasználatunkba, amelyekről reméltük, hogy csak kicsit időznek el. Nem így történt.

Pandémia

Megismerkedtünk az operatív törzs kifejezéssel, amelyhez konkrét személyeket társítunk, és jelen van a pandamaci szóhoz hasonlító pandémia, amely már kevésbé kedves, ugyanis olyan fertőző betegséget jelent, amely járványként terjed és nagyon sok embert megbetegít. Nemcsak a koronavírus vált pandémiává. A történelem során számos olyan járvány terjedt a világban, amely szedte a halálos áldozatait. Ilyen volt a fekete himlő, a spanyolnátha. Nem is olyan régen még a H1N1 okozott hasonló félelmet az emberekben. Tavasz óta pedig aktívan megjelent az életünkben a koronavírus.

Endémia

A Covid-19 megjelenése óta azon fáradoznak a kutatók, hogy az ellenszert előállítsák, emellett azonba abban is bízni lehet, hogy az emberi szervezet megismeri ezt a vírust is és valamilyen immunitással rendelkezni fog, majd egyre inkább igaz lesz. Vagyis érvénybe lép a nyájimmunitás. Arra is nagy az esély, ha a koronavírus fertőzésének csúcsán túl leszünk, akkor csitulni fog a járványhelyzet, azonban lehet, hogy sosem fog teljesen eltűnni a koronavírus. Ebben az esetben már endémiáról van szó.

Ahogy pandémia sem teljesen új fogalom, úgy endémiára is volt már példa. Amerikában például a bárányhimlő endémiának számított és az évről évre megjelenő is tekinthető annak.

A koronavírusról most azt gondolják a szakértők, hogy némi idő múlva ugyanúgy fog viselkedni a Covid-19 is, mint az influenza, hogy egyes közösségekben talán állandóan jelen fog maradni a koronavírus, míg másutt teljesen eltűnhet.

Jelenkori életünkben mégis érezzük a koronavírus vészes fenyegetését. Naponta értesülünk a fertőzöttek számáról, a Covid-19 áldozatainak számáról, amely miatt bizonytalanok vagyunk, félelemben tart. A szakemberek keresik a gyógymódot, a megoldást, így bizakodhatunk abban, hogy hamarosan minden jobbra fog fordulni. Annyi biztos, hogy jelen esetben még pandémiáról beszélünk, amikor a legtöbb, amit tehetünk, hogy betartjuk az egészségügyi szabályokat magunk és embertársaink egészségének védelmében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)