Jump to content

Ez ám a hatékony koktél

2020. 11. 06. 18:00

A siker receptje nem általános, mindenkire kiszabható. A szerencse, a hozzáállás, a tudás, az akarás, a kapcsolati tőke és még sok minden más is befolyásolja.

A világot megmozgató kérdések és problémák sokakat foglalkoztatnak, és köztük akadnak olyanok is, akik nemcsak gondolkodnak ezen, hanem megpróbálják megoldani. A műanyag elárasztotta a Földet. A lassan lebomló műanyag hulladék káros a környezetünkre és az egészségünkre nézve.

A szelektív hulladékgyűjtés, az alternatív és környezetkímélő megoldásokon sokan dolgoznak, de még van mit fejlődnünk. Ebben a fejlődésben úgy tűnik, hogy két magyar fiatalnak nagy szerepe van. A Budapesti Műszaki Egyetem egykori hallgatói gyógyszervegyész-mérnöki szakán találkoztak egymással. Az ott tanultak mellett azonban többre vágytak. Tenni akartak valami maradandót a tudományért és a bolygóért.  Ennek köszönhetően időt, erős és saját erőforrást nem sajnálva kutatásokba kezdtek. Saját szakterületükben jártasként arra kerestek megoldást, hogyan tudná a világ a műanyag hulladékot kezelni.

Két év munkája

Fejlesztéseik során addig kísérleteztek baktériumokkal, míg egy olyan koktéllal tudtak előállnia, amelyek viszonylag rövid idő alatt — 6-8 hét — le tudják bontani a műanyagot. A lebontás után született új anyag természetazonos, szerves iszap jön létre. Ez az anyag pedig alkalmas bioműanyag előállítására is, amely a műanyag csomagolás újra felhasználást teszi lehetővé.

Poliloop

A budapesti Vespucci Partners és az amerikai Techstars is befektetett a Poliloop startupba, a tesztelés is megkezdődött. A két fiatal magyar, Lévay Krisztina és Madaras Liz startupja már 2019 elejétől igyekeznek terméküket érvényesíteni, amelynek köszönhetően már több cég is jelezte érdeklődését és együttműködését.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)