Jump to content

A liftek hasznos tartozéka a tükör

2020. 09. 24. 19:00

A nagyvárosok terjeszkedésének lehetősége új irányt vett akkor, amikor már felfelé próbálnak terjeszkedni. A nagyvárosok jellemző épületei a többszintes épületek.

A felhőkarcolók, a magas épületek mindegyikében megtalálható lépcső. Lehetőségünk van akár a lépcsőkön át feljutni a legmagasabb szintre, de miért tennénk így, ha van lift? Nemcsak időben, de fizikálisan is megkímél minket az, ha a liftbe beszállunk. Néhány gombnyomás és már a kívánt szintre is juttat a szerkezet.

Bizonyára mindenkinek van olyan ismerőse, aki a liftezés gondolatától is elfehéredik. Ha csak néhány szint megtételéről van szó, ezek a személyek sokkal inkább előnyben részesítik a lépcsőzést, még akkor is, ha nagyobb fizikai megterheléssel jár. Amennyiben túl sok lépcsőzéssel járna a kívánt emelet megközelítése, így mégiscsak a liftet kényszerülnek használni.

A tollászkodás melletti funkciók

Nos, a liftekben nemcsak azért van tükör, hogy megigazíthassuk a ruházatunkat, a sminkünket, megnézzük, hogyan áll rajtunk a ruha, mennyire vagyunk kövérek/soványak. Kétségtelen, hogy ezekre is mind alkalmas, de egy másik fontos funkciója is van a liftek tükreinek. Ez főleg azoknak jelentős, akik a lift gondolatától is rosszul vannak. A liftben a legtöbben nem azért félnek, mert tudják, hogy alattuk egy mély üreg van. Habár ez a tudat is elég lenne, de a bezártság érzése olyan hatalmas nyomással lehet egyesekre, hogy pánik fogja el őket. Ezt a félelmet a némileg tudja csökkenteni az, ha a tükörbe néz. Ilyenkor ugyanis nagyobbnak érződik a lift belseje és a szorongás, a korlátozottság érzése is enyhülhet.

Amíg a tükörbe nézünk, még ha csak másodpercekre is, de el tudjuk vonni a saját figyelmünket. A ruházatunk megigazításával, megszemlélésével eltelik annyi idő, hogy már fel vagy le vitt a lift. Sőt másokból is többet látunk. Például arra is rálátásunk lehet, hogy rejteget-e valaki valamit a kezében. Akár még egy esetleges támadástól is megmenekülhetünk, ha a tükörben is látjuk a többi személyt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)