Jump to content

A tömegvonzás hatása

2020. 09. 08. 19:00

Egy jó bulit nemcsak egy kiváló együttes, előadás garantálhat, hanem az is vonzóvá teszi, hogy sok ismerős és ismeretlen személy között élhetjük meg.

Akiben olyan erős a vágy, hogy egy rendezvényen részt vehessen csak azért, mert kíváncsi arra, talán még a tömegiszonyát is leküzdi. A tömeg ugyanis van, aki számára vonzó, míg másokat elrettent. Sőt a megijedt emberek egymásra nézve is veszélyesek lehetnek a tömegben. Hányszor hallottunk már halálos áldozatokat is követelő tömegrendezvényről, amely során egymást agyontaposva próbáltak kijutni. De ha nem is kell ezzel számolni, akkor is lehetnek kellemetlenségek a tömegben. Sokat kell például a sorban állni, ha valamit vásárolni szeretnénk. Sőt alkalmazkodnunk is kell.

Ki jobban, ki kevésbé, de a tömegeket vonzó eseményeket rendre meglátogatjuk. Legyen az egy sportmérkőzés, egy koncert, egy nyílt területen megrendezésre kerülő programsorozat. Egészen más otthonról megnézni egy nagyszabású eseményt, mint élőben, a tömegben megélni azt a hatást, amit egy ilyen alkalom nyújtani tud. Nemcsak az előadás hat ránk elemi erővel, hanem a tömeg is.

Tömeg nemcsak koncerteken, nagy rendezvényeken, sporteseményeken verődhet össze, hanem például egy bevásárlóközpontban is, ahová mindenki a saját dolgát intézve csoportosul. Moroghatunk, hogy sorba kell állni, de valójában erre igényünk van. Természetesen nem arra, hogy a nyakunkba lihegjenek idegenek és egymás sarkát tapossuk, de ha el akarunk intézni valamit, akkor több emberrel is találkozhatunk.

Sőt, van, hogy kimondottan keressük a több ember társaságát, mert a sok és sokféle ember magával ragadhat, kapcsolódhatunk egymáshoz, együtt élhetünk meg felpezsdítő pillanatokat. Vannak, akik az ilyen élményeket nemcsak igénylik, de keresik az alkalmakat heti rendszerességgel. Mások csak kevesebbszer mennek tömegbe és vannak, akiket ez frusztrál. Akik az első csoportba tartoznak és szeretik maguk körül a nyüzsgést, nos, ők sokkal jobban szenvedtek a karantén időszak alatt, amikor a nagy rendezvényeket lefújták. Egy koncerten, egy sportcsarnokban együtt lenni azt jelenti, hogy az érdeklődés egy, így akár idegenekkel is társalgásba elegyedünk, ismerkedünk, kapcsolódunk egymáshoz. Ez az, amit az ember keres. Sőt az érzelmek is összeköthetnek és ez erősíti öntudatunkat, önértékelésünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)