Jump to content

Zöld, narancssárga és piros

2020. 08. 21. 19:00

A koronavírus-járvány már megmutatta a foga fehérjét. A soha eddig nem tapasztalt óvintézkedések napjaink részévé vált.

Felüdülve vettük tudomásul, hogy ezek a korlátozások némiképp lazultak, van, amit meg is szüntettek. A vírus azonban fenyegetően vesz körül és újból fertőzi az emberiséget. A hosszú karantén után egy újabb hosszú nyári szünet következett, amelynek most a végét tapossuk.

A gyerekek talán sosem látott vággyal készülnek az idei tanévre, hiszen közel fél éven át kellett osztálytársaikat, a gyermekközösséget nélkülözniük. A koronavírus újbóli feltűnése fenyegetően hat ránk és az ország készenlétben van. Ha szükséges, akkor egy újabb szintre léptetik a védekezést. Úgynevezett járványszemafort alkalmaznak: zöld, narancssárga, piros.

Zöld

Egyelőre még nem fenyeget annyira a Covid-19, hogy a 2020-2021-es tanévet ne tudnánk megkezdeni, így a hazai intézmények zöld utat kapnak. Az iskola tehát mindenhol elkezdődik a szokott módon, szeptember elején. Nemcsak elkezdődik, de a hagyományos módon látogatni is kell az intézményt. Az évnyitók lebonyolítása azonban már macerásabb. Az intézmények pedagógusai, diákjai és szülők, hozzátartozók gyűlnek össze az iskolák udvarain. A tárca azonban ezt most nem tanácsolja. Ebben bizonyára el fog térni az idei tanévkezdés. amennyiben az idő engedi, a testnevelés órákat a szabadban kell megtartani, lehetőség szerint az osztályok maradjanak mindig ugyanazokban a termekben és a pedagógusok járjanak teremről teremre tanítani. Az óraközi szünetekben a diákok maradjanak a termekben, vagyis a folyosókon ne vegyüljenek, ne érintkezzenek egymással. A maszk viselése nem kötelező, de ajánlott. A kézfertőtlenítés, a termek alapos és mindenre kiterjedő fertőtlenítése most kulcsfontosságú.

Zöld után a narancs

Amint egy intézmény diákjánál a koronavírus gyanúja merül fel, attól fogva a lámpa átvált narancssárgára. Ebben az esetben a vírusgyanús diák és osztálytársai addig nem hagyhatják el az iskolát, a termet, amíg ki nem derül, hogy a koronavírus valós vagy sem. A pozitív teszt azt jelenti, hogy a gyerekek és a velük érintkező pedagógusok is karanténba kerülnek. A pedagógusok körében felmerülő vírusgyanú esetén sem az adott tanár diákjai, sem a kollégái nem mehetnek iskolába. Ekkor lép életbe a piros jelzés.

A vészjósló piros

Két igazolt koronavírusos diák, egy fertőzött pedagógus vagy két fertőzött szakdolgozó jelenléte a piros fázist jelenti. Ebben az esetben az alsóbb évfolyam 1-5. osztályaiban 15 főre szükséges minimalizálni az osztálylétszámot, míg a felsőbb évfolyamok diákjai számára az otthoni, már bevezetett digitális oktatás lép érvénybe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)