Jump to content

Legyen paradicsomos az étrend

2020. 08. 18. 19:00

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása létszükséglet egészségünk fenntartása érdekében. A vitaminok és ásványi anyagok bevitelén túl, az emésztésben is nagy szerepük van a rostban gazdag növényeknek.

Mindig valaminek a szezonját élvezhetjük, így a most érő gyümölcsök mellett a paradicsomot is élvezhetjük pörköltek alapjaként, vajas kenyérre feltétként is kiváló. Készíthetünk belőle salátát, szószt. Imádjuk a paradicsomot. A lédús növény ugyanis nagyon sokoldalú, emellett pedig kalóriaszegény.

Európában nem őshonos növényről van szó, ugyanis azt a XVI. században hozták be. Eredetileg Dél- és Közép-Amerikában őshonos növényből lett világszerte kedvelt növény és eredetileg dísznövényként termesztették. Pedig a paradicsom sokrétűsége abból adódik, hogy nagyon sokféleképp fel lehet használni, valamint kiváló ásványi anyag és vitaminforrás. Emellett persze az íze is az, ami önmagában is finom, de az ételeinket is zamatosabbá teszi.

Jótékony hatásai

A magas rosttartalmú növénynek a víztartalma is hasonló. Fogyasztásával úgy telíthetjük a gyomrot, hogy nem érezzük magunkat éhesnek. B-, C-, E- és K-vitaminban gazdag konyhakerti növényünk, amely a folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban is bővelkedik. Erős antioxidáns hatása miatt gyulladáscsökkentőként is kiváló, valamint a szervezetünket védi a rákos sejtek elburjánzásától. A méregtelenítésben fontos szerepet játszó vese működését is segíti.

A koleszterinszint magassága az egészségünket is befolyásolja. A magas koleszterinszint az erek épségét kockáztatja. A paradicsom rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét. Vizsgálatok is alátámasztják azt, hogy aki paradicsomot fogyaszt rendszeresen, vagy az ételek készítéséhez is felhasználja, annak 17%-kal csökkent a koleszterinszintje.

A paradicsom fogyasztásának megvan az a másik pozitív hatása, hogy az érrendszeri betegségek közül a stroke megelőzésében is szerepe lehet.

Ha csak a fenti két szempontot vesszük figyelembe, akkor már érdemes a paradicsom napi fogyasztásában gondolkodni. Ha nyersen nem szeretjük, akkor viszont ételeink készítésekor alkalmazzuk az egészséges növényt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)