Jump to content

Folt nélküli lét természetesen

2020. 08. 10. 19:00

A nyár megmutatja igazi mivoltját és olyan meleget ad, hogy a fokozott verejtékezésre kell számítani. Ez a testünk beépített hűtőrendszere és teljesen természetes folyamat.

Ez a természetesség azonban az, amivel küzdünk. A verejtékezést nem tudjuk megszüntetni akkor sem, ha a hónaljról eltávolítjuk a szőrt, de a személyes higiéniával karbantarthatjuk azt. Ezért használunk hónalj dezodorokat, különböző piperéket. Az izzadás attól még létező és bizony a verejték nyomot is hagy maga után.

Bármennyire is igényes magára az ember, szembetalálhatja magát azzal, hogy a felsőkön ott marad a verejték nyoma. A fehér felsők izzadtságtól besárgult hónalj része kiábrándító látványt nyújthat. A legújabb és legjobb mosó szerek sem mindig bírnak el a makacs foltokkal, és az ilyen felsőket vagy csak otthon használjuk tovább, vagy kidobásra ítéltek. Nemcsak a fehér felsőkön maradhat meg a verejték nyoma, de a színes ruhákban is elszíneződést okozhat.

Fehér felsők

Van két természetes anyag, amely a legtöbb konyhában megtalálható. Ételek készítéséhez, ízesítéséhez használjuk az ecetet és a szódabikarbónát is. Mindkettőről tudjuk, hogy mennyi más területen is felhasználjuk együtt vagy külön is mindkettőt. Az izzadtságfolt eltávolításánál fehér felső esetében annyi a teendőnk, hogy a már említett ecetet, szódabikarbónát, valamint a hidrogén peroxidot 1:1:1 arányban fel kell oldani. Ha csak egy felsőből szeretnénk a foltot eltávolítani, akkor egy csésze negyed részével kell számolni a hozzávalókból. Az így kapott elegyet a felső kritikus részeibe kell dörzsölni és akár egy puha kefével is bele lehet dolgozni a ruhanemű szövetei közé. Miután ez megtörtént, érdemes hagyni, hogy a hatóanyagok kifejtsék hatásukat, majd jöhet a hagyományos mosógéppel történő mosás.
A fehér felsőkből való izzadtságfolt eltávolításának másik természetes módja lehet, ha friss citrom levét vízzel keverve a foltba beledörzsöljük, állni hagyjuk, majd végezetül a szokásos módon kimossuk. 

Színes felsők

Más kezelést igényelnek a színes ruhadarabok, hiszen a folt eltávolításán kívül az is a cél, hogy a ruha színét is megőrizzük. Ennek érdekében az ecet erejére van szükség. 1:1 arányban keverjünk össze ecetet vízzel, dörzsöljük bele a foltba, majd egy lavórnyi vízbe ugyancsak öntsünk ecetet és abban hagyjuk kicsit ázni a ruhadarabot. Végezetül a hagyományos módon mossuk ki a már folt nélküli felsőket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)