Jump to content

Ami sok az túl sok – szénhidrátmentesítés

2020. 07. 20. 19:00

Az egészség a legfőbb szempont az élet meghosszabbítása érdekében. A mozgás mellett szükség van arra is, hogy az élelmiszereinket megválogassuk, tudatosan odafigyeljünk.

A szervezetünk jelez, így azt is érzékelteti, hogy milyen tápanyagokra van szüksége, ezért kívánhatunk meg egyes élelmiszert az átlagosnál is jobban. Akik odafigyelnek az egészségükre, az sem mindegy, hogy mivel táplálják szervezetüket, így mértékkel fogyasztanak cukros ételeket és a szénhidrát bevitelével is csínján bánnak. Mégis ki tud ellenállni egy ízletes pizzának, vagy egy gusztusos péksüteménynek?

Aki kordában tudja tartani evési vágyát, valamint azt is válogatott és egészséges élelmiszerekből tudja megvalósítani, az valószínűleg hangulatán, közérzetén és fizikumán is megérzi.

Mindenki érezhette már magát annyira teltnek és nehéznek egy nagyobb evés után, hogy szinte már kellemetlenné vált az érzés. Általában ilyenkor fogadjuk meg, hogy soha többé nem esszük ennyire tele magunkat. Csakhogy az ilyen túlevések nem mindennaposak, ettől függetlenül mégis érezhetjük magunkat indokolatlanul fáradtnak, nehézkesnek, kimerültnek. Gondoljuk csak át, hogy az utóbbi időszakban hogyan és mit ettünk. Talán túlságosan belemerültünk a szénhidrátfogyasztásba és a szervezetünk így jelez. Az indokolatlan kimerültség érzése jelezheti azt, hogy túl sokat fogyasztottunk szénhidrátból.

Ugyancsak a szénhidrát okolható azért, hogy hízunk, ha nem figyelünk oda a szénhidrát bevitelének mennyiségére. Hiába mozgunk rendszeresen, mégis kúsznak fel a kilók. Tészta, kenyér fogyasztása mellett ezen nincs is mit csodálkozni, de még többet ártunk magunknak, ha a szénhidrátot nem a délelőtt folyamán fogyasztjuk el, hanem este tömjük meg gyomrunkat ilyen laktató étellel.

A túlevés érzése sem kellemes, de a puffadás is kínos lehet. Ilyenkor úgy érezzük magunkat, mint egy felfújt lufi. Ezt a kellemetlen jelenséget is okozhatja a szénhidrát túlzott bevitele.

A bőrünk is sok mindent jelez. Ahogy mutathatja az egészséget, így azt is, hogy valami nem stimmel. A pattanások megjelenése is utalhat arra, hogy szervezetünkbe túl sok szénhidrátot juttattunk. Erős vészkiáltása a testünknek arra, hogy változtatni szükséges az étrenden.

Ha a fentiek közül valamelyiket tapasztaljuk magunkon és emellé még azt érezzük, hogy nem tudunk meglenni édesség nélkül, az is csak megerősíti azt, hogy ideje lenne csökkenteni a napi szénhidrát mennyiségen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)