Jump to content

Csábító falatok

2020. 06. 29. 19:00

Az emberek kétfélék lehetnek: vagy szeretik a szúnyogok, vagy nem. Az utóbbi kategóriába tartozók nyugodtan élvezheti a nyári, szabadtéri programokat, míg mások életét megkeserítik a vérszívók.

Eljött a nyári időszak, amikor szeretünk kint időzni. A kerti partik, sütések-főzések idején pedig még intenzívebben találkozhatunk a kellemetlenkedő legyekkel, valamint a vért is szívó szúnyogokkal. Ez utóbbi rovarok azonban nem mindenkit környékeznek meg. Mindig van a környezetünkben olyan, aki tudja is magáról, hogy őt a szúnyogok nagyon kedvelik, amelyek a csípésekben nyilvánulnak meg. Bevallom, én is ebbe a kategóriába tartozom. Irigykedve vesszük tudomásul, hogy vannak olyan személyek, akiket totálisan elkerülnek a szúnyogok.

Azt magunk is tudjuk, hogy van, akit jobban kedvelnek a szúnyogok, mint másokat. A kellemetlen csípés utáni vakaródzás elkerülése érdekében fokhagymát majszol, de nem ez az oka, hogy elkerülik a vérszívók.

A vonzalom oka a szag. A vérszívókat ugyanis az emberek szaga vonzza magához, és a szúnyogok közül is csak a nőstények keresik fel a számukra finom „falatokat”. Az ember, amikor megszabadul az elhasznált oxigéntől, szén-dioxid formájában fújja ki. Ez és még a bőrből származó vegyi anyagok azok, amelyeket megéreznek a nőstény szúnyogok és eldöntik, hogy érdemes megközelíteni az embert, vagy sem. Több száz vegyi anyagot bocsátunk ki, amelyről tudomásunk sincs, mégis ez ad jelzést a vérszívóknak. A szén-dioxid alapján keresik fel a mozgó célpontot, de a bőrből távozó vegyi anyagok minősége az, ami során tovább válogat a szúnyog, hogy kit kóstoljon meg és kit ne.

Akit tehát a szúnyogok szeretnek, azok a személyek olyan illattal rendelkeznek, amely nagyon is tetsző a vérszívók számára.

Az sem mindegy, hogy milyen szúnyogról van szó, ugyanis fajonként eltérhet az ízlésük. Egyik a zsírsavak illatától jön lázba, másik inkább a tejsavra bukik.

Részben befolyásolható étkezéssel, kencékkel, hogy mennyire kedvelnek a szúnyogok, azonban a nagyja függ a genetikától, a bőr pH-értékétől és attól, hogy milyen baktériumok telepednek meg a bőrünkön.

A már említett fokhagymás védekezésre lehet esküdni, mint ahogy a B-vitaminra is, azonban ennek tudományos alapja egyáltalán nincs. Marad a szúnyogriasztó spray, gyertya, lámpa és egyéb praktika, amivel kevésbé vonzóvá tehetjük magunkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)