Jump to content

Amőba állapotból frissé és éberré válni?!

2020. 06. 15. 19:00

Az éjjeli baglyok és a reggeli pacsirták más ütemben élik az életüket. A pacsirták számára nem okoz gondot a korai kelés, hiszen korán ágyba bújnak este. A baglyokkal máshogy van.

Mindegy, hogy melyik kategóriába tartozunk, van időszak, amikor egyáltalán nincs ínyünkre a korai kelés. Egyes munkakörök betöltése azt kívánhatja meg, hogy több műszakban dolgozzunk, így lehet, hogy meg kell élni a korai ébredést. Ez főleg azoknak nagyon nehéz, akik az éjszakéba nyúlóan ébren vannak, hajnalig nem jön álom a szemükre, de a korai kelés az életük része. Néhány trükköt azonban be lehet vetni annak érdekében, hogy mégse élje át az ember a törzsfejlődés minden fázisát azért, mert korán kell kelnie.

Az éjjeli baglyok este élnek igazán. Az az időszak az énidő, amikor megszabadulhatnak a kötöttségektől, akár hobbijuknak hódolhatnak, pihenhetnek. Ez mind szép és jó, de ha olyan munkát végeznek, amely megköveteli a korán kelés, akkor viszont a pihentető alvásukból vesznek el értékes órákat. Ha hajnalba nyúlóan ébren tölti valaki, akkor olyan rutint vezessen be, amely segíti az elalvást, a pihentető alvást. Erre kiválóan alkalmas az olvasás.

Ha későn feküdtünk le, de alig néhány óra múlva ébredni is kell, akkor bizony könnyen lehet, hogy az alvási fázisnak abban a szakaszában ébreszt fel az óránk, amikor még igazán pihennie kellene az agyunknak, a testünknek is. Csak még 10 perc és ezzel a lendülettel nyomjuk meg a szundi gombot, amely jó eséllyel megnöveli az elalvás, késés lehetőségét. Ha van okosóránk, akkor érdemes azt a funkcióját kihasználni, amely figyelembe veszi az alvási szokásainkat, így ha a szundi gombot meg is nyomjuk, akkor megpróbál olyan újabb időpontban ébreszteni, amely még a késést megelőzheti, de az ébredést sem tragédiaként éljük meg. A másik megoldást az jelenti, ha a kínok kínja mellett is, de nem engedjük meg magunknak a szundi gomb lenyomását, és még ha egy porcikánk sem kívánja a felkelést, mégis megtesszük azt.

Az éjszakai sötét segíti a szervezetet a melatonin termelésében, amely szabályozza, hogy mikor ébredjünk és mikor álmosodjunk el. A redőnnyel, sötételő függönnyel rásegíthetünk arra, hogy otthonunkba sötétet varázsoljunk, és nincs is gond azoknál, akik számára az ébredés könnyebben működik. Ha azonban korán kell ébrednünk, de még mindig olyan sötét van, mint este, akkor a szervezetünk semmi késztetést nem érez arra, hogy ébredezzen. Akinek nehezére esik a korai ébredés, javasolt, hogy a redőnyt ne engedje le, hanem a természetes fény hagyja szobájába beáramolni.

Ha csak időközönként és ritkán kell a megszokotthoz képest korán kelni, az talán kevésbé okoz gondot, mint az, ha a műszak miatt 2-3 hetente van érvényben a korán kelés. Érdemes napirendet bevezetni és azt tartani mindenkor. Egy olyan aranyközéputat kell választani, ami bagolyként sem számít túl korai lefekvésnek, így lesz ideje a testnek regenerálódnia. Ehhez kell fokozatosan hozzászoktatni magunkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)