Jump to content

Illatozzon a láb

2020. 06. 11. 19:00

Beköszöntött a jó idő és egyre lengébb ruhákat veszünk magunkra. Így vagyunk a lábbelink megválasztásával is.

Habár már tényleg jó idő van, de a kiszámíthatatlan időjárás miatt számolnunk kell az esővel is. Ennek megfelelően nem merünk még szandálban, papucsban elindulni, de a párás hőség miatt a lábunk beleizzadhat a cipőbe.

Cipőink viselésekor zoknit vagy harisnyát is felveszünk, amely fokozhatja a láb izzadását és az akár kellemetlen szagokkal is járhat. A talpunkon keresztül sok hőtől és verejtéktől szabadulhatunk meg, amely ha nem tud szabadon párologni, kellemetlenséget okozhat nekünk lábszag formájában. Habár ártalmatlan, mégiscsak kerülendő állapot ez, ezért a megelőzése a fontos. Az izzadáskor a talpon jelenlévő baktériumoktól származó melléktermékek okozzák a szagot, ezért szükséges jól szellőző lábbelit választani és ugyanígy jó anyagú zoknira van szükség.

Nap végén jól esik megszabadulni a zoknitól, a cipőtől és ha lehetőség van, akkor otthon minél többet járjunk mezítláb, hogy szellőzzön a láb, és ha mezítláb járkálunk a fűben, az különösen jó hatással lehet a lábainkra, de még a lelkünkre is.

A lábizzadás kellemetlenségét enyhíteni lehet otthon is megvalósítható természetes szerekkel. Az egyik kiváló megoldást a szódabikarbónás lábfürdő jelentheti. Négy liternyi langyos vízhez négy kanál szódabikarbónát adjunk, keverjük összes és áztassuk 20 percig a lábainkat.

Ugyancsak a természetességénél és otthon is megtalálható alapanyagból készülhet az ecetes lábfürdő. Akár étkezési ecetet is használhatunk, de az almaecet talán még kiválóbb arra, hogy felfrissítsük lábainkat és megszabaduljunk a kellemetlen szagot árasztó baktériumoktól. Egy csésze almaecetet keverjünk langyos, 2 liternyi vízhez adni. Ebben áztassuk a lábainkat a 15 percig, majd langyos tiszta vízzel mossuk le.

Ami még ugyancsak a legtöbb konyhában megtalálható, az a fekete tea, amelyből ugyancsak kiváló lábfürdőt készíthetünk. Készítsünk erős fekete teát, amelyben aztán langyos állapotában legalább 20 percig áztathatjuk a lábainkat.

Ha nemcsak a lábszagtól szeretnénk megszabadulni, de a lelki és testi nyugalmunkat is erősíteni szeretnénk, akkor a lábfürdők után használhatunk levendula illóolajat, amellyel átmasszírozhatjuk a lábainkat, és nemcsak a baktériumokat öli meg, de még relaxál és kellemes illatot is biztosít.

Ha ennek ellenére is lábszaggal kell szembesülnünk, akkor nem árt pedikűröst felkeresni, mert lehet, hogy túl sok bőrkeményedés, elhalt hámsejt található a talp felületén, és ez okozza a kellemetlen szagokat.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)