Jump to content

Női kihívások ötven felett: depresszió és menopauza

2020. 06. 10. 09:05

A depresszió, az étrend és a változókor triumvirátusa minden nő számára hatalmas kihívásokat tartogat, mind lelkileg, mind fizikailag. De mit (t)egyél, ha formában akarsz maradni?

A változó kor minden nő mumusa. Az idő kerekét viszont nem tudjuk megállítani, így fel kell vele venni a harcot, ha nem akarjuk, hogy a menopauza teljesen maga alá gyűrjön akár évekre, aminek testünk és lelkünk fizeti meg az árát.

Az a bizonyos menopauza

A menopauza negyvenes évek vége kezdődik, és a nemi hormonrendszer (a progeszteron és az ösztrogén szint) változásával, és a menstruáció jelentkezésének ritkulásával, majd elmaradásával jár, mely időszak számos kellemetlen tünetet hordoz magában. Az érintett hölgyeket hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság kísérti, és keseríti el. Jellemzőek a hangulatváltozások, a sírósság, és túlzott érzékenység napirenden előfordul, de depresszió is jelentkezhet. A nemi étvágy vagy megnövekszik, vagy lecsökken, de gyakori az inkontinencia is.

Mindezek közül a depresszió az, ami a leghangsúlyosabb, ugyanis a legtöbb menopauzán átesett, vagy épp a folyamat közepén, elején tartó nőt hatalmába kerít. Statisztikailag ez az érintett nők háromnegyedét jelenti, akiknél enyhébb vagy súlyosabb formája is kialakul.

Egyél és tegyél, hogy jobban legyél!

Ritkábban alakul ki a krónikus levertség, amihez már orvosi beavatkozásra van szükség, ám enyhébb formája az életmódváltással is kezelhető.

A testmozgás - amellett, hogy megakadályozza, vagy legalább csökkenti a súlygyarapodás mértékét - a felszabaduló endorfinok (a hormonok egy fajtája) segítségével javítja a hangulatot, ezáltal csökkenthető a rosszkedv, és féken tartható a depresszió kialakulása. A testmozgás mellett a legtöbb diétával szemben, igenis törekedni kell a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitelre, mert az kulcsszerepet játszik a szerotonintermelésben. Ez utóbbi, ha nincs megfelelő mennyiségben jelen a szervezetben, depressziót okozhat.

A csökkentett szénhidráttartalmú diéták tehát elkerülendők! Bizonyos élelmiszerek fogyasztása viszont nagyon is ajánlott, ilyen a banán vagy a csokoládé, amelyek kedvezően befolyásolják a szerotonin szintet. A csokoládé heti 1-2 alkalommal, kis adagban történı fogyasztása pozitív lehet, az egészségi állapotot nem befolyásolja károsan, és megfelelı energiát tartalmazó, kiegyensúlyozott étrendbe illesztésük a testsúlyt sem növeli.

A csokik széles választékából a minőségi, magas kakaótartalmúakat ajánlott választani, amelyek polifenoltartalmuk (az antioxidánsok egy csoportja) révén még a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak. Az édességek, nasik fogyasztásával azonban vigyázni kell, mert a depressziós emberek hajlamosak a túlzásba vitt nassolásra. Mindez komoly súlygyarapodást eredményezhet, amitől súlyosbodik a depressziós állapot. Így kialakul egy soha véget nem érı ördögi kör.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)