Jump to content

A kávé felpezsdít, majd lenyom

2020. 05. 21. 19:00

A napi rutinjaink keretet adnak mindennek. Ha tudjuk, hogy mi után mi következik, akkor nagyobb biztonságban és nyugalomban érezhetjük magunkat.

A reggeli rutin sokak életében a kávé főzésével indul. Sokan közülünk elképzelhetetlennek tartják azt, hogy ne egy kávéval indítsák el a napjukat. Az íze, a készítés szertartása, a neszek, amelyek a kávé elkészítésével járnak, az ébredési folyamat részét képezik. Lehet, hogy a reggel az az időszak, amikor magunkra koncetrálhatunk, megbeszélhetjük, hogy mi várható aznap. Vannak, akik kávé nélkül felébredni sem tudnak, másoknak pedig inkább a szertartás része az, amely szükséges. Nem titkolt vágyunk a kávéfogyasztással, hogy lendületet adjon már a reggelünknek, és a nap közbeni feketefogyasztás is arra irányul, hogy felpörgessen.

Egy csésze kávé fogyasztása közben annyi koffeint viszünk be a szervezetünkbe, amely tényleg elegendő arra, hogy felpörögjünk attól. Mégis bizonyára mindenki érezte már azt, hogy az erős fekete elfogyasztása után nemhogy energikusabbnak érezte volna magát, hanem nagy fáradtság uralkodott el rajta. Létezik egy olyan vegyület, amelynek mennyisége az alvás és ébrenlét szabályozásában vesz részt. Az adenozin mennyiségének növekedésével ébren vagyunk, annak csökkenésével pedig elálmosodunk.

A kávéban megtalálható koffein valóban természetes serkentőszer, de annak nagy részét a szervezet a fogyasztás utáni első órában fel is használja, fel is éli. Amint a gyomor megemészti a kávét, úgy csökken a koffein hatása. Az adenozin szabadon kapcsolódhat a receptorokkal, de a képességük jelentősen gyengül, vagyis álmosodunk.

A kávézás az a szokás, amelyhez hozzá lehet szokni. Nemcsak a kávé íze és energiája hiányozhat, hanem annak szeánsza. Ezen túl a koffeinhez is hozzászokik a szervezetünk. A kávé hatására több adenozin vegyületet termel a szervezet, de csak kis ideig képes felpezsdíteni. Röviddel a kávéfogyasztás után pedig az álmosság jelentkezhet.

A kávé némileg megemeli a vércukorszintet is, amely ugyancsak az álmossághoz, fáradékonysághoz vezethet. A tudomány szakemberei között vannak, akik azt képviselik, hogy a kávéfogyasztással pontosan a cukorbetegséget lehet megelőzni, azonban az kétségtelen, hogy kis időre, de hirtelen felnyomja a cukorszintet a fekete, amely hatására érezhetjük magunkat álmosnak és fáradtnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)