Jump to content

Mi fán terem a makrobiotikus táplálkozás?

2020. 05. 20. 14:05

Hollywoodban hatalmas divat lett, itthon viszont hírből sem hallani róla. Pedig a makrobiotikus étrend egy csipetnyi filozófia, egy csipetnyi spiritualitás, és egy jó adag távol-keleti különcség, ami a hosszú élet, és az ázsiai örökifjú nők titka. Ha nem hallottál még róla, itt az ideje, mert ez több, mint egy étrend!

John Travolta, Demi Moore, Madonna esküszik rá, de nem csak korunk bálványai vannak oda érte, lévén, hogy már Hippokrátész írásai is említik és az inkák és kínaiak sem vetették meg a makrobiotikus életszemléletet.

Évezredes életmód

A gombamód szaporodó étrendek, amelyek egy teljesen új életmódot is megkövetelnek, általában túl életidegennek tűnnek, és nem csak drága, de olykor az önsanyargatás határmezsgyéjén egyensúlyozó elvárásokat támasztanak az újdonsült követők elé. Ezzel szemben a makrobiotikus étrend, nem.

Flancos neve ellenére, ami a görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összefonódásából ered, ez az étrend a két legősibb diétát veszi alapul, és egy kicsit spirituális töltetet is kap. A makrobiotikus étrend, ugyanis az úgynevezett sokoju életmód része, aminek filozófiai alapja a taoizmus. Aki egy kicsit is jártas a kínai kultúrában annak nem cseng ismeretlenül a taoizmus, és a hozzá tartozó alapelvek sem.

A távol-keleti országhatárokon kívül először az 1950-es években találkoztak a gasztroforradalmárok, hála George Ohsawa-nak, aki Észak-Amerikában kezdte terjeszteni a makro-igét.

Bio, vegán, makro

A vegán és a bio életmódot folytatók számára nem cseng ismeretlenül a makrobiotikus étrend néhány táplálkozási aranyszabálya, miszerint tiltólistásak a húsok, és tejtermékek valamint a kenyér is, de a tartósított kaják is kiszorulnak az étrendből.

A megengedett élelmiszerek között a gabonák, a zöldségek, a halak, a szójafélék és a tofu szerepel, illetve a házigazdálkodásból származó idényzöldségek. Ami az elkészítést illeti, a gőzölés, főzés és párolás a leggyakoribb, a sütés és olajba sütés viszont igen ritka. A leglényegesebb eleme pedig, hogy mindent jól meg kell rágni.

Minden nap ajánlott zöldséget enni, és a napi tápanyabevitel legalább felét gabona kell, hogy adja. Napi egyszer szabad csak enni hüvelyeseket (főként babot- és lencseféléket, de ezekből sem minden fajtát). Részei még a makrobiotikus étrendnek a különféle algák és a miso leves.

Szín és lélek harmónia

A makrobiotikus étrend a spirituális energiák mellett a színek és az alapízek harmóniáját is fontosnak tartja. Ami előbbit illeti, a jin és jang energiákat is figyelembe veszi, ami pedig az utóbbit illeti, ott az ötféle alapíznek (keserű, savanyú, édes, csípős és sós), valamint az ötféle alapszínnek (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) szintén harmóniában kell lenniük egymással.

(Forrás: biokalauz.co.hu;marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)