Jump to content

Gyümölcs és zöldségtisztítás módjai

2020. 05. 12. 19:00

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása. A legjobb lenne a saját kertünk termését felhasználni, de arra nincs mindenkinek lehetősége.

A kert gondozása nemcsak munkával lát el. Annak számos pozitív hatása van az életünkre. A kert gondozása ugyanis jó a növényeknek, de a bennünk felgyülemlett feszültséget is oldja, megmozgat fizikailag. Ez a kettős pedig kellemes fáradtságot ad nekünk.

Nem mindenkinek van arra lehetősége, hogy kertjében gyümölcsöt, zöldséget termesszen, ezért marad a piaci vagy bolti beszerzés. Bármit viszünk haza, azt megtisztítjuk használata előtt. A mostani, koronavírusos időszakban pedig fokozottan ügyelünk a higiéniára. Nemcsak a kezeinket mossuk meg többször, de az élelmiszer esetében is igaz ez. A frissen tartó szerek alkalmazása miatt olyan frissek és üdék a boltokban a gyümölcs, a zöldség, ezért mindenképp fontos az alapos tisztításuk. De hogyan?

Abban az időben, amikor fokozott figyelmet kell szentelni a személyes higiéniára is, természetes, hogy minden más tisztítására is jobban ügyelünk. A boltból hazavitt termékeket előttünk már jó néhány vevő, boltos, árurakodó megfogta, ezért alapjában véve szükséges a higiénia betartása. Abban azért bízhatunk, hogy gumikesztyű használata mellett történt meg.

Még a koronavírus előtti időkben is mindig kérdés volt, hogyan lehet a legjobban megtisztítani a termékeket. A vásárlásunk során legjobb, ha mi magunk is gumikesztyűben vagyunk, hogy a termékek megfogásával is mellőzni lehessen a vírus terjedését. Amennyiben nincs nálunk kesztyű, úgy csak nézzük meg a terméket és csak ahhoz nyúljunk hozzá, amelyet a kosarunkba, kocsinkba rakunk. Miután hazavittük, érdemes azonnal bő folyóvízzel lemosni, a felületüket átdörzsölni, majd akár többször is leöblíteni.

Ne használjunk mosogatószert a környezetvédelem jegyében sem, hiszen otthonunkban többféle természetes és környezetkímélő megoldásra is találhatunk. Ezek közé tartozik az ételízesítésre is használt ecet, amely akár az otthonunk tisztántartásában és fertőtlenítésében is szerepet játszhat, így a boltból hazavitt termékek fertőtlenítésére is ugyanúgy jó. Az ecet mellett a szintén minden háztartásban megtalálható és univerzális szer, a szódabikarbóna is alkalmazható. A szódabikarbónának köszönhetően a gyümölcsök és zöldségek felületét nagyon hatékonyan mégis kíméletesen lehet tisztítani. A nagyobb zöldségek, gyümölcsök esetében ez könnyen kivitelezhető, de a bogyós gyümölcsök és a sérülékenyebb termékek esetében a dörzsölés nem megoldható. Esetükben a bő folyóvízzel történő mosás a célszerű többszöri áztatás mellett. Amennyiben nagyon tartunk a vegyszerektől és a vírustól is, úgy megnyugtató lehet a termékek külső héjuktól való megszabadítása.

Ügyeljünk a saját tisztaságunkra is, így mindig mossunk kezet miután a termékeket is megtisztítottuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)