Jump to content

Gyomor- és egészségvédő olívaolaj

2020. 04. 21. 19:00

Nehéz eligazodni, hogy mivel teszünk jót az egészségünknek, hiszen jó ideig utálatos volt a zsír, egészségre károsnak minősítették ezért áttértünk a napraforgóolaj használatára.

Mára már tudjuk, hogy a napraforgóolaj sem biztos, hogy mindig olyan jó, ellenben a zsírok nagyon is szükségesek a szervezetünknek, hiszen egyes vitaminok csak így épülhetnek be a szervezetünkbe.

Aztán egyszer csak felbukkant az olívaolaj a konyhákban, ami nem is nagy baj, hiszen számos ponton jótékonyan segíti az embert. Nemcsak a főzésben, és nemcsak a szív egészségesen tartásában játszhat szerepet, hanem még a gyomor számára is nagyon jó. A szűz olívaolaj olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a gyomorfekély és gyomorgyulladás kialakulásáért felelős, Helicobacter pylori nevezetű baktériumot hatékonyan megsemmisítik. Hasonló hatást felfedeztek már más természetes alapanyagban is, ilyen az áfonya, a zöld tea, de még a vörös bor is. Csak mostanában fedezték fel az olívaolaj ezen tulajdonságát. A szűz és az extra szűz olívaolaj omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely a vér zsírtartalmát csökkenti, természetes gyulladáscsökkentő. Az olívaolaj fogyasztásával is alacsony a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas koleszterin kialakulása.

Azt már említettük, hogy természetes gyulladáscsökkentő hatással is bír az olívaolaj, fogyasztásával az ízületi fájdalom és gyulladás is csökkenhet. Ez annak köszönhető, hogy az extra szűz olívaolajban olyan gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, mint az ibuprofen.

Érdemes otthon is tartani extra szűz olíva olajból. Ételeink elkészítéséhez és a testünk számára is fontosak a zsírok, de ha már az egészséget vesszük alapul, akkor az olívaolaj a legegészségesebbek közé tartozik. Emellett pedig a legízletesebb is.

Érdemes az extra szűz változatot választani, ami annyit jelent, hogy az olívabogyók első, hidegen történő sajtolásából nyert olajról van szó. Ebben az esetben semmilyen vegyi anyagot vagy hőt nem használnak az olaj kinyeréséhez. Az extra szűz olívaolaj a természetességet jelenti, vagyis nincs benne se vegyi anyag, és semmilyen adalék sem.

Az olívaolajjal készült ételek ízletessége tagadhatatlan, de ha jót szeretnél a saját és családod gyomrának, akkor a salátákat is extra szűz olívaolajjal készíted el, de még mártogatósnak sem rossz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)