Jump to content

Moss kezet és ne érintsd meg!

2020. 04. 17. 19:00

Moss kezet, maradj otthon, legyél kreatív, tanulj, taníts, dolgozz otthonról, tarts távolságot, tartsd be a szabályokat! A felsoroltak szerint élünk.

Munka közben a legfőbb eszközeink a kezeink. Azzal végzünk nagyon sok mindent, így természetes, hogy sok mindent megérintünk. Nem kell a munkahelyen sem lenni ahhoz, hogy sokat dolgozzunk és mindezt a kezeinkkel tegyünk. Nagyon sokszor azonban úgy nyúlunk az arcunkhoz, hogy azzal tisztában sem vagyunk. Annyira természetes, hogy ha egy hajszál birizgálja a bőrünket, akkor elsimítjuk azt, vagy megvakarjuk az arcunkat, támasztjuk a fejünket a kezeinkkel, a szemünkhöz nyúlunk, mert abba valami belement.

A jelenlegi járványügyi helyzetben egyáltalán nem ajánlott ezt megtenni. Ne érj az arcodhoz, egy könnyű mondat, amit sokkal nehezebb megtartani. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is azt tette közzé, hogy a járvány világméretűvé nőtt. Az otthonmaradással, az alapos kézmosással sokat tudunk javítani. Az ismert, hogy cseppfertőzéssel terjed a koronavírus, vagyis, ha valaminek a felületén megtapad a kórokozó, és azt mi megérintjük, akkor a bőrünkre is átkerülhet az. Ha szappanos kézmosás nélkül érünk az arcunkhoz, annak kockázatát vállaljuk, hogy akár meg is fertőződhetünk.

Rendben, nem szabad az arcunkhoz nyúlni, ám ez olyan kénytelen mozdulat is lehet, amelyről alig veszünk tudomást. Az arcunkhoz nyúlhatunk ijedtünkben, zavarunkban is.

Ezt a berögzült cselekvést egyik napról a másikra elnyomni magunkban, nagyon nehéz. Ha mantrázzuk magunknak „ne nyúljak az arcomhoz!” varázsszót, talán nagyobb késztetést érzünk arra, hogy mégis megtegyük. Ne szálljunk harcba önmagunkkal, helyette keressünk valami mást, amit megérinthetünk vagy kulcsoljuk össze a kezeinket, tegyük hátra. Vannak pillanatok, amikor mégiscsak szükséges a kezünkkel megérinteni a szánkat, orrunkat, arcunkat, ilyenkor pedig javallott a zsebkendő használata.

Amikor kicsit is jobban odafigyelünk szokásainkra, akkor a kiváltó ok is feltűnhet, és ha ez tudatosul bennünk, akkor talán arra is nagyobb az esély, hogy meggátoljuk kezeinket az arcunk érintésében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)