Jump to content

Szegfűszeg, amire még jó lehet

2020. 04. 06. 19:00

Egyes alapanyagok a legtöbb háztartásban általánosnak mondhatók, hiszen ételeink elkészítéséhez szükségesek. A fűszerek között valószínűleg szegfűszegre is bukkanhatunk.

A szegfűszeg a gyümölcslevesek fontos hozzávalója, általa válnak az ízek még harmonikusabbá. A szegfűszeg valójában apró rózsaszín rügyek szárított változata. Addig szárítják a rügyeket, amíg azok a színt, méretet és állagot fel nem veszik, amelyeket a papírtasakba zárt csomagolásból nem ismerünk. A szegfűszeg jellegzetes illata és íze nemcsak a gyümölcslevesekhez tartozó lehet, hanem az egészségre nézve is pozitív hatással van.

Az talán a legismertebb hatása a szegfűszegnek, hogy fogfájás jelentkezésekor egy szegfűszeg elrágcsálása hatékony fájdalomcsillapító lehet. Ugyanezt meg lehet tenni szegfűszeg olajával is, ez esetben vattapamacsra kell abból néhány cseppet csepegtetni, és a fájós fogat, ínyt át kell azzal törölgetni. A szegfűszegnek megvan az a jó hatása, hogy csökkenti a gyulladást a benne található eugenolnak köszönhetően. Az eugenol mellett más olyan elemeket is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentőek.

Nemcsak fogfájás, ínygyulladás esetén lehet szegfűszeget rágcsálni. Sokan azért használnak rágót, mert nincs lehetőségük az étkezés utáni fogmosásra. Ha pedig jó színben szeretnénk feltűnni, de nincs nálunk rágó, akkor egy szegfűszeg elrágcsálásával felfrissíthető a lehelet

Talán azt kevesebben ismerik, hogy a szegfűszegből készült olaj a bőrre is jó hatással van. Csökkenti a bőrirritációt, így a csípésekre is használható, de emellett a horzsolásokra is gyógyír. Önmagában használva csípheti a sebet, ezért néhány csepp olívaolajjal enyhíthető az ereje.

Azt már tudjuk, hogy a szegfűszeg kiváló gyulladáscsökkentő, ezért torokfájás, köhögés, és úgy általában megfázás esetén teaként fogyasztható. Forrázunk le néhány szegfűszeget, hagyjuk állni, majd mézzel édesíthetjük és fokozhatjuk a gyógyerejét. Ugyanezt a szegfűszeg olajából is elkészíthetjük.

Az emésztésre is nagyon jó hatással van, a gyomor működését serkenti, de felveszi a küzdelmet a puffadással, a hányingerrel és a hányással szemben is. Várandós kismamák számára a legtermészetesebb gyógymód a jelentkező kellemetlenségek csillapítására.

A szegfűszeg rágcsálása, az abból készített főzet fogyasztása nyugtató hatású, sőt afrodiziákumként is működhet. A vércukorszintet is képes csökkenteni.

Mindenki ismeri a szegfűszeget, használjuk is, de sokkal ritkábban, mint amilyen hasznos a szervezetünk számára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)