Jump to content

Óraátállítás, de csodás!

2020. 03. 31. 19:00

Ismét megéltünk és túl is vagyunk egy óraátállításon, sokan bosszankodnak is miatta, mások pedig emellett fizikailag is megérzik az idővel való játszadozást.

Átkapcsoltunk nyári időszámításra, ami azt jelenti, hogy az órát egy órával a helyi időzónához képest előreállítottuk. Ősszel visszaállítjuk, és ez az időtologatás játszik sokak idegrendszerével.

Az első nyári időszámításra való átállást Benjamin Franklin javasolta 1784-ben, azután változatlanul eltelt jó sok idő, majd az ötlet 1916-ban valósult meg. Az első óraátállítást Magyarországon is akkor vezették be, és csak kisebb kihagyásokkal meg is tartották.

Az óraátállítás ötlete akkor nyert igazán fontosságot, amikor az 1973-as kőolajválság miatt a spórolásra hajtottak. Az óra átállítással energia megtakarítást reméltek és a cégek, háztartások számára plusz egy óra világosságot akartak így nyerni.

Magyarországon tehát a kezdetektől létezett az óraátállítás, de volt, hogy szünetelt. 1980-ban azonban az energia megtakarítás céljából újból arra döntöttek, hogy bevezették tavasszal az óra előre állítását, ősszel pedig visszaigazították az eredeti időzónához. Tehát évente kétszer kell szervezetünknek, agyunknak megszokni az óraátállítás körüli változásokat.

Azt mindenki tapasztalja, hogy tavasszal megkezdődik a nappalok hosszabbodása és ősszel egyre rövidülnek. A napéjegyenlőség kezdetét március 21-e jelenti és egészen a végéig, vagyis szeptember 23-ig hosszabbak a nappalok, majd egyre rövidülnek. Az óraátállítás idejét úgy időzítették, hogy az emberek minél többet élvezhessenek a napfényből, vagyis kevesebb áramot fogyasszanak azzal, hogy lámpákat kapcsolnak.

Egyre többen kételkednek ennek az évente megrendezett időtologatásnak a hasznáról, de ha a pénztárcánkat nem is kíméli meg, a szervezetünkre hatással van. Kimutatások szerint a téli időszámítás miatt, vagyis az óra visszaállításakor megnövekedhet a balesetek száma, sőt a bűncselekményeké is. A munkahelyeken való világítás többletköltséget jelent, mint ahogy a közterületek világítása is.

A nyári időszámításra való átállás okozott káoszt Amerikában, és főleg a tömegközlekedések menetrendjében. Egyes amerikai államokban ugyanis szabadon választhatták meg, hogy melyik időszámítást (nyárit vagy télit) választják, persze hogy nagy volt a kavalkád.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)