Jump to content

A félelem kihasználása

2020. 03. 19. 19:00

Merőben új és idegen helyzetben van Magyarország, de nem csak mi, hanem más országok is azon vannak, hogy megfékezzék a koronavírust. Mások is dolgoznak.

Megszorítások, korlátozások, iskolabezárás, otthontanulás lépett érvénybe, amely szinte senkit nem kerül ki. Amíg az ember próbál felkészülni erre a bizonytalan időszakra, addig mások azon dolgoznak, hogy ebben a káoszban megtalálják saját hasznukat.

Nagyon sokan kerültek abba a helyzetbe, hogy a koronavírus miatt otthonukba kényszerültek, a tanulást és a munkát is onnan végzik, és vannak, akik ebből úgy csikarják ki a hasznot, hogy azzal másoknak ártanak. Szánt szándékkal.

A koronavírus nemcsak az óvatosság betartását hozta, hanem az adathalászok számát is megnövelte. Köztudott, hogy a fertőtlenítőszereket elkapkodták az üzletekből, hiszen a megfelelő személyes higiénia az egyik legjobb megelőzési módja a koronavírusnak. Meg is jelentek a csalók, akik adathalász levelekkel bombázzák az internet felhasználókat. Csábító lehet egy olyan oldal, ahol még bőven ajánlja fel számunkra a fertőtlenítőszereket. Valójában azonban csak a bankkártya adatokat akarják ebben a formában megszerezni. Se termék, se pénz.

Ebben az időszakban, amikor az emberek rettegnek a fertőzéstől, az egészség megtartása a legfontosabb. A vírust az egészséges immunrendszerű személyek, ha el is kapják, könnyen megbirkóznak vele. Emiatt persze megnövekedik az igény a vitaminokra, étrend kiegészítőkre, és újfent megjelennek a csalók. A koronavírus egy jó ürügy arra, hogy a félelemben élő embereket becsapják.

Súlyos annak a kockázata, ha valaki csaló e-mailre válaszol, vagy azon keresztül megadja banki adatait.

Nemcsak az internetet használják fel csalásra a megváltozott helyzetben. Telefonon is felkereshetik a félelemben élő embereket, és kórházi dolgozónak beállítva magukat hitelesnek tűnő készítményeket, koronavírust jelző gyorsteszteket ajánlanak, és így igyekeznek begyűjteni fontos adatokat.

Mindenkit egészséges bizalmatlanságra szólítanak fel. Senki se adjon meg bankkártya adatot gyanús oldalon. Az ismeretlen oldalakat, és a csatolmányokat sem szabad megnyitni. Az adathalász oldalak nagyon sok esetben egy eredetivel szinte azonos oldalt készítenek, hogy minél hitelesebb legyen a megtévesztés.

Nemcsak a koronavírussal kell vigyáznunk, hanem a másokat kihasználókkal is. Legyen mindenki kellően óvatos.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)