Jump to content

A sörkorcsolyák istennője: a pisztácia, és annak fantasztikus hatása

2020. 03. 14. 08:30

A boltban állva perceket tépelődünk egy zacskó pisztácia láttán, hiszen a megvegyem- ne vegyem harca, az ár láttán azonnal olimposzi csatává duzzad fejben. Az istenek eledelének is nevezett pisztáciáért azonban megéri kipengetni a súlyos forintokat, mert minden falatjával testünk átalakul.

Le kell szögezni, hogy a pisztácia fa bármely kert ékévé válhat, de nem éri meg azonnal a kertészet felé venni az irányt, mert számos válfaja ehetetlen. A szömörcefélék családjába tartozó, lassú termésű fa Kis-Ázsiában őshonos. A közelben Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik leginkább. A 19. század elején Kaliforniába is kitelepítetté, és aki valamire való pisztácia falónak tartja magát, annak nem cseng ismeretlenül a kaliforniai pisztácia neve.

Falatnyi csoda

A pisztácia saját fajtájában is kiemelkedő, már ami ízét és tápanyagtartamát illeti. Noha kalóriatartalma magas (egy bögre pisztácia kb. 713 kalóriát tartalmaz), cserébe kárpótolnak a benne található vitaminok, és egyéb tápanyagok.

A növény gazdag forrása a jó és legegészségesebb zsírsavaknak az egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavaknak. Utóbbiakat a szervezet nem tudja előállítani, de nélkülözhetetlen annak működéséhez, mert a sejtek építőeleme, és egyes hormonok termeléséhez is szükséges.

Az omega-3 zsírsav fogyasztása a sejtmembránt rugalmasabbá teszi, egyszerűbben megfogalmazva beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését. Az omega-3 zsírsavakra irányuló kutatások azt feltételezik, hogy szerepet játszanak a makuladegeneráció megelőzésében, mely a vakságnak egy általános formája, valamint jótékony hatással vannak néhány depressziós rendellenességre is. Ezen felül a bőrbetegségeket, haj hullást is megelőzi. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a hiperaktivitással kapcsolatos személyiségváltozást, és az azzal járó tüneteket, az omega-3 zsírsav napi szintű fogyasztása, nagymértékben megszüntette.

A pisztácia úgy nevezett arginint tartalmaz, ami fontos szerepet tölt be a szervezet anyacsere folyamatában, és csökkenti a nitrogén-oxid szint növelésében. Ez utóbbi azért lényeges, mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Tehát a pisztácia az LDL-koleszterinszintet redukálja, és szívvédő szerepe van.

Talán kevesen tudják, de a pisztácia csökkenti a stressz hatásait. Az ideges eredetű, stressz okozta magas vérnyomást csökkenti, természetes összetevőinek hála.

Érdemes hát rendszeresen fogyasztani belőle vagy így, vagy olaj formájában, hogy szerveztünk megkapja azt a pluszt, ami a mindennapi nehézségek túlvészeléséhez szükséges!

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)