Jump to content

Náthaszezon van, és amit tudni érdemes

2020. 03. 10. 19:00

Nemcsak influenza – szót sem ejtünk a koronavírusról -, hanem náthaszezon is van. Nem is csodálkozunk, mert az időjárás a tél és a tavasz között ingadozik.

Senki sem csodálkozik, ha az időjárás reggel még a télies arcát mutatja, délutánra pedig akár a nagykabát is sok, ezért megszabadulunk attól. Éppen ez a nagyobb hőmérsékletingadozás az, ami miatt könnyebb a megfázás is. Mit teszünk, ha tudjuk, hogy a kellemetlen tünetek azért jelentkeznek, mert megfújt a hideg szél? Hiába a napsütés, attól még óvatosabban kell eljárni ebben az időszakban. A náthás megbetegedés ennek ellenére gyakori ilyenkor.

A felső légúti megbetegedések nem ritkák, hiszen belélegezzük a hideg levegőt, ettől begyullad a torkunk. Ha pedig gyulladt a torok, akkor várható az orrfolyás, az orr bedugulása a torokfájás mellett. A nátha az, amit otthoni kezeléssel igyekszünk túlélni, és a citromos-mézes teán kívül bővebben fogyasztunk C-vitamint. Általában ezt már csak akkor tesszük, ha már benne vagyunk a náthában. Orvosi ellenőrzés nélkül, lábon kihordjuk a náthát, mert szent meggyőződésünk, hogy az nem fertőz. Ez az egyik legnagyobb tévhit, amely a náthát övezi. Nem lehet elkapni, mert az az immunrendszer gyengeségének, a lengébb öltözéknek tudható be, nem pedig mástól kapjuk el. Csakhogy a nátha fertőz. Az a beteg, aki tüsszög, csorog az orra és nem tartja be a higiéniai szabályokat, az bizony ugyanúgy fertőző, mint az influenza.

Az influenzás, náthás időszakban a megelőzés érdekében nagyon sokan vitaminkészítmények szedésébe kezdenek bele, hogy megerősítsék az immunrendszerüket. Ezzel mintegy bebiztosítást szeretnének nyerni arra, hogy nem kaphatnak el semmilyen betegséget. Aki alapvetően egészségesen él, bőségesen és tudatosan fogyaszt zöldségeket és vitaminokat, valószínűleg erős immunrendszerrel rendelkezik. A baj meglétekor fogyasztott nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása nem véd meg a náthától. Az általános náthához való hozzáállás az, hogy a citromos teán kívül kamillával gőzölünk, mert a bedugullt orr ellenszerének és gyógyulásunk kulcsaként tekintünk a természetes nedűre. Az inhalálás jó és valóban javíthat az állapotunkon, de akár ronthatunk is a helyzeten, mert a meleg pár az orrban lévő csillószőr működését ronthatja.

Sokan megérzik azt, hogy a hideg időben lengébben öltözött, és nem sokkal később már a nátha tüneteit is érzi magán. A hideg azonban önmagában nem okoz megfázást, mert a nátha kórokozó hatására alakul ki, a hideg pedig csak annyit tesz, hogy gyengítheti a test védekezőrendszerének hatását.

Egy másik fontos tévhit az, hogy amíg az influenza elleni védőoltás megoldást jelenthet az influenzás megbetegedésre, addig a nátha ellen az egyáltalán nem biztosít védelmet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)