Jump to content

Mobiltelefon függőség, az agyátalakító

2020. 03. 06. 19:00

Ha nem te magad vagy az, aki folyton a telefont nyomogatja, akkor valószínűleg ismersz olyat, aki nem tud meglenni a folytonos telefonnyomogatás nélkül.

Fejlődik a technika és ezáltal a mi életünk is megváltozik. A telefon általános és mindennapi használattá vált. Az okostelefonok hiányát megérezzük. Biztos érezted már magadat rosszul amiatt, hogy lemerült a telefonod, és nem volt lehetőséged annak töltésére, vagy esetleg otthon hagytad. Az ember agyában ilyenkor azonnal végigfut annak lehetősége, hogy éppen akkor fogják fontos ügyben keresni, ha nincs nála a készüléke. Éppen ezért a legtöbben kínosan odafigyelünk arra, hogy a telefonunk mindig társunk legyen. Ez nem jelenti azt, hogy állanódan a kezünk ügyében lenne az, és folyton simogatnánk. Mégis kell az a biztonságtudat, hogy a környezetünkben legyen saját készülékünk.

A másik kategóriát képviselik azok, akik legszívesebben egész nap a telefonjukba merülve töltenék az idejüket, ha nem kellene tanulással, munkával megszakítani. A mobilfüggőség nemcsak a fiatal korosztályban jelentkezik. Kétségtelen, hogy nagy segítséget jelenthet a telefon szinte bármiben, hiszen annyi mindenben megkönnyíti az életünket. Nem csoda, hogy azonnal a telefonunk után nyúlunk bármilyen élethelyzetben.

Amikor telefonunkat babráljuk, akkor általában mással is foglalkozunk, vagyis egyszerre több mindenre koncentráljuk, megosztjuk a figyelmünket. Ez a multitasking. Ennek köszönhetően annyira pluszban terheljük meg az agyunkat, és hogy a mentális egészségünk, és annak folyamán a fizikai egészségünk is sérülhet.

Laikusként is tudjuk, hogy a túlzott telefonozás, a mobilfüggőség nem jó dolog. Nemcsak a figyelmet veszi el másról, amely miatt akár balesetet is szenvedhetünk, hanem fizikailag sem jó.  

Kutatók is igazolták ennek tényét, sőt azt is megállapították, hogy a telefonfüggőség annyira hat az emberre, hogy még az agy szerkezetét is megváltoztatja és ezt MRI segítségével is bebizonyították. Olyan hatás alá kerülnek a mobiltelefon függők, mintha drogproblémákkal küzdenének. Azt is megállapították, hogy akik a mobiltelefonozás függőjévé váltak, azoknak az agykéreg szürkeállománya kisebb. Arra még egyáltalán nincs a tudósoknak válaszuk, hogy ez a fajta agyban lezajló változás milyen hatással lesz a jövőben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)