Jump to content

Orrdugulás, torokfájás, köhögés. Nem biztos, hogy megfázás áll a háttérben

2020. 02. 20. 19:00

A tél kedvez az influenzás, megfázásos betegségeknek. A jelenlegi időjárás pedig különösen felerősítheti a betegségek jelenlétét.

Már ki-kikukucskál a nap és érezteti melegségét napközben, így hajlamosak vagyunk megszabadulni a vastagabb kabáttól, de amit elbújik a nap, a tél még érezteti hatását. A megfázásos betegségek tehát hamarabb elérhetnek, mint ahogy az influenza is. A jellegzetes tünetek között szerepelhet az orrdugulás, a krónikus köhögés is, amelyeket hajlamosak vagyunk az idénybetegségekre fogni, de könnyen lehet, hogy más áll a háttérben.

A refluxot sokan felismerik és tudják is, hogy mi álla a kellemetlenségek mögött. A reflux a gyomorsav visszacsorgását jelenti, amely azért történhet meg, mert a nyelőcső izomgyűrűje nem jól zár. Ennek köszönhetően a gyomorsav a nyelőcsőbe és a szájüregbe is vissza tud áramolni, amely nemcsak kellemetlen, de maró érzéssel is jár.

A túlevés velejárója lehet a reflux, főleg, ha nehéz, zsíros, csípős ételekkel tömjük meg a hasunkat. A gyomorsav visszafelé áramlásában nagy szerepe van tehát a nem megfelelő étkezésnek, de a sok édesség, a szénsavas üdítőitalok fogyasztása is járhat refluxszal. Az ételfogyasztás lehet az egyike annak, hogy a gyomorsav visszaáramlásával tapasztalt kellemetlenséget tapasztalhatjuk, azonban a káros szenvedélyek, úgymint dohányzás, alkoholfogyasztás ugyancsak okozhatják a maró gyomorsavat, és az elégtelen mozgásnak, sőt a stressznek is része lehet ebben.

A gyomorégés, a reflux összetéveszthetetlen, a gyomorsav maró érzésével jár, de azt kevesebben tudják, hogy más tünet is jelezheti ugyanezt. Olyan, amelynek tapasztalásakor eszünkbe sem jutna a gyomorsav. A fogak problémái esetén ráfogjuk a genetikára, arra, hogy régen jártunk fogorvosnál, de arra nem, hogy a gyomorsav rongálta meg ennyire a fogak zománcát.

Ugyancsak másra gondolunk abban az esetben, ha nehezebben nyelünk, torokfájás jelentkezik, vagy csak egyszerűen olyan érzésünk támad, mintha gombóc lenne a torkunkban. Influenzás, náthás megbetegedést hamarabb feltételezünk a tünetek mögött, pedig a gyomorsav is okozhatja. A megfázásos betegségek idejét éljük, így az orrdugulást és a köhögést is könnyen titulálhatjuk annak.

A gyomorsav visszaáramlása nemcsak kellemetlen, hanem további károkat is okozhat a szervezetben, ha az kezeletlen marad. A tartósan jelentkező reflux okozhat gyomorfekélyt, szűkület alakulhat ki a nyelőcsőben és még a daganatos betegségek kialakulására is nagyobb a kockázat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)