Jump to content

Alap egészségügyi védelemi módszer: kézmosás

2020. 02. 04. 19:00

A személyes higiéniához is hozzátartozik a kézmosás étkezések előtt, de fertőző betegségek idején fokozottabban ügyelni kell az alapos és rendszeres kézmosásra.

A kezeink a munkaeszközeink, amelyek mindig használatban vannak, és érintkezik sokféle eszközzel. Alapjában véve baktériumokkal van tele a bőrünk, ha a kezünk egyáltalán nem tűnik koszosnak. Az egészséges immunrendszer jó ideig meg is véd minden fertőzéstől, de ha mégis bejut a szervezetbe egy fajta, amelyet a szervezet sem tud megfékezni, betegség ütheti fel a fejét. Ennek elkerüléséhez elkerülhetetlen az alapos kéztisztítás. A szappannal történő alapos kézmosás szükséges ahhoz, hogy elkerülhessük a fertőzéseket, betegségeket. Ezen kívül nem elhanyagolható, hogy a szappanos kézmosás után a nedvességet felszárítsuk a kezeinkről. Az esetleg megmaradt baktériumok ugyanis a nedves közegben szaporodásnak indulhatnak. Mintha kezet sem mostunk volna azelőtt.

A szervezetünk tele van baktériumokkal, amelyek szükségesek is a működésünkhöz. A környezetünk ugyancsak baktériummal teli, hiszen minden felületen megtapadnak, a levegőben is jelen vannak. Elég csak egy tárgyhoz hozzáérnünk, egy apró érintéssel magunkhoz vesszük akaratlanul is a szabad szemmel láthatatlan kórokozókat, amelyek nemcsak baktériumok lehetnek, hanem vírusok és gombák is. Ha pedig bejutnak a szervezetbe, és az immunrendszer sem tudja azokat megakadályozni, akkor galibát okoznak, és megbetegedések formájában mutatkozik meg jelenlétük.

A kézmosás tehát az, amely kulcsfontosságú lehet a baktériumok megfékezésében. Észre sem vesszük, hogy naponta hány alkalommal érintjük meg az arcunkat, szemeinket a kezünkkel anélkül, hogy előtte alaposan kezet mostunk volna. Márpedig elkerülhető lenne az így kialakult szem vagy bőrfertőzés elkerülése.

Az étkezéseink előtt kezet mosunk még akkor is, ha az ételt evőeszköz segítségével fogyasztunk el. Ugyanolyan természetes, hogy mosdóhasználat után is kezet mosunk. Ugyanakkor a mosdó használata előtt sem ártana ugyanezt megtenni, vagy akkor, ha számítógépen dolgozunk, pénzzel bánunk és az arcunkhoz nyúlunk. A kézmosást tehát gyakoribbá kellene tennünk, mint azt tesszük valójában. Sokkal nagyobb biztonságban lennénk az alapos, szappanos kézmosásnak köszönhetően.

A langyos, vagy inkább meleg víz, és a szappan kombinációja gyilkos módszer a kórokozók ellen. Az alapos kézmosás pedig azt jelenti, hogy az ujjak közét, valamint a körmöket is tisztítani szükséges. Azt mondják, hogy a telefonunkon és a számítógép klaviatúráján több baktérium tanyázik, mint a WC deszkáján. Ennek fényében jóval sűrűbben szükséges szappanos kézmosást bevezetni a saját és mások egészségének megvédése érdekében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)