Jump to content

Csökken a testhő

2020. 01. 23. 19:00

Egyes betegségek jellemző tünete lehet a hőemelkedés, láz, amely a test egy védelmi funkciója. A hőmérséklet emelkedésével kívánja a szervezetünk elpusztítani a kórokozókat.

Ismerhetünk a közelünkben olyan személyeket, akiknek már a hőemelkedés is olyan fájdalommal jár, levert, mint a férfináthában szenvedő erősebb nem egyedei. Mások pedig a 39 fokos lázat meg sem érzik magukon. Feltehettük már magunkban azt a kérdést, nem lehetséges-e az, hogy az átlagtesthőmérséklet megállapítása nem érvényes minden egyes emberre nézve.

Különbözünk egymástól, és a fájdalomküszöbünk is más, de nemcsak most térünk el egymástól, hanem a korábban élt embertársainktól is különbek vagyunk.

Az átlagos testhőmérsékletet 37 °C-ban állapították meg. Ez az érték érvényes 1871 óta, amióta egy német orvos többezer páciens testhőjét mérte meg, és abból vonta le az átlagot. A 37 °C feletti érték esetében már hőemelkedésről, majd lázról beszélünk.

Egy jóval nagyobb időintervallumot vizsgálva (1862 és 2017 között) egy másik orvosi csapat közel kétszázezer ember adatát hasonlították össze. A különféle adatbázisokból összegyűjtött átlag testhőmérsékletet elemezve arra jöttek rá, hogy a ma élő emberek testhője csökkent. Ez azt jelenti, hogy ma már 0,3 fokkal kevesebb az ember testhőmérséklete, mindegy, hogy nőről vagy férfiról van szó.

Amíg a testhőmérsékletünk csökkent némileg, addig az emberek átlag testmagassága viszont nőtt. Jól megfigyelhető különbségek vannak a mai gyerekek és a két vagy három generációval korábban élt elődök között. A testmagasság növekedésével a testünk hőmérséklete is változott. Könnyebb az élelemhez való hozzájutásunk, az egészségügyi ellátottság mérföldekkel. Normális körülmények között élve könnyebb az életünk, és így a testünknek sem kell annyit azon fáradoznia, hogy melegen tartsa önmagát.

Ez a sok változás még az átlagtesthőmérsékletünkre is hatással volt.

A modern orvoslás és technika mellett sem kerülnek el a betegségek, de ma már jóval könnyebb kezelni azokat. Ma már nem hallani azt, hogy torokgyíkban meghal valaki, de két, három generációval korábban még a ma már gyógyítható betegségekbe bel halhattak.

A már fent említettek rámutattak arra, hogy talán nem érdemes az átlagtesthőmérsékletet figyelembe venni. Sokkal érdemesebb lenne egyénre szabottan megállapítani azt a súly, a magasság, az életkor, az időjárásnak megfelelően.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)