Jump to content

Mikor pörögsz fel?

2020. 01. 17. 19:00

Ismerhetjük magunkat annyira, hogy tudjuk magunkról, melyik napszakban vagyunk a legaktívabbak. A baglyok és a pacsirták máshogy élnek.

Napjaink javát munkahelyünkön töltjük, így nem tehetjük azt, amit csak akarunk. Otthon azonban más a helyzet. Magunk választjuk meg azt, hogy korán ágyba fekszünk és korán aludni térünk-e vagy fennmaradunk sokáig és elfoglaljuk magunkat.

Aki este aktívabb, az a késői órákban találja meg az időt arra, hogy otthoni dolgaival foglalatoskodjon, szabadidejét hasznosan eltöltse, pihenjen, hobbijának éljen. Még annak ellenére is tovább fenn maradhat, hogy másnap reggel korán kell kelnie. A pacsirták ezzel szemben korán aludni térnek, de jóval az óra csörgés előtt ébredhetnek. Van olyan, aki anélkül ébred fel naponta, hogy bármi is ébresztené. A pacsirták a hajnali, reggeli órákban nagyon aktívak. Ez pedig azzal jár, hogy ahogy közeleg az este, akkor viszonylag korán az ágy hívogatja őket. Az éjjeli baglyok pedig ekkor élednek. Tehát az emberek ritmusa eltérhet egymástól. Jó, ha tudjuk saját erősségeinket, korlátjainkat. Ha bagolyként élünk, akkor ne a reggeli órákra akarjunk fontos döntéseket, megbeszélni valókat hagyni. A pacsirták pedig ugyanezt ne estére halogassák.

Mindenkinek megvan a napirendje, de a baglyok és a pacsirták ezt máshogyan rendezik. A bioritmusunk szerinti leghatékonyabb időszakunkban a világot képesek lennénk megváltani, míg a nap másik szakában talán a túlélésre hajtunk, vagy arra, hogy el ne aludjunk.

A pacsirták reggel duzzadnak erőtől és energiától, és nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is ekkor teljesítenek sokkal jobban. Érthető módon estére már alábbhagy a korai lelkesedés. A pacsirták vidámabbak, lelkesebbek, barátságosak. A baglyok sokáig képesek fent lenni esténként úgy, hogy nem is érzik magukat fáradtnak. Ennek ellenére reggel ugyanúgy csöröghet az ébresztőóra. A kevesebb alvás miatt durcásabbak, nehezebb az ébredés, a felkelés. A reggelek érthető módon nem a kedvenc időszakuk az éjjeli baglyoknak, de délutánra megjön a kedv.

A pacsirták és a baglyok tehát egészen más napszakokban vannak csúcson. Munkarendünk azonban nem biztos, hogy lefedi a legkreatívabb, legproduktívabb időszakunkat, így nehéz lehet minden nap jól teljesíteni.

Azt, hogy bagoly vagy pacsirta típusba tartozunk, nem csak a genetikai állományunk határozza meg, hanem nagyban befolyásolja szociális közegünk is. Azaz nem ennek vagy annak születünk, hanem azzá válunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)