Jump to content

Legyen könnyű az év eleje

2020. 01. 01. 19:00

Az rendben, hogy enni és inni muszáj, mert az tart minket életben, de az ünnepek ideje alatt többször érezhettük úgy, hogy akár napokig ellennénk evés nélkül, mert annyira belakmároztunk a finomságokból.

Van, aki újévi fogadalomként határozta az el - biztosan nagyon sokan vannak így -, hogy a 2020-as évben sokkal jobban oda fog figyelni arra, hogy mit és mennyit eszik, többet és rendszeresen fog mozogni, elhagyja káros szenvedélyeit, ha van. Az ünnepi időszakban egymás érhették a családi és baráti összejövetelek. Hol mi mentünk vendégségbe, hol mi vártuk a vendégeket, de egy-egy ilyen összejövetel majdcsak mindig az evés-ivás köré összpontosul. Az ételeknek tehát nagyon fontos szerepe van az alkalmakkor.

A disznótoros időszakban járva, az abból készült ételek is az ünnepi asztalra kerülhettek, valamint a karácsony ünnepéhez köthető hagyományos étkek mellett számos édességkölteménnyel telíthettük el a bendőnket. Elengedhettük végre kicsit magunkat, így az alkoholfogyasztás is megnövekedhetett. Mindenképp megterhelő ez az időszak a szervezetünknek. A mértékletességgel soka segíthetünk azon, hogy a közérzetünk jobb legyen az ünnepi lakomák után is, de olykor nehéz ellenállni az olyan finomságokra, amelyeket talán csak az évnek ezen időszakában készítünk el, fogyasztunk.

Ennek most talán most vége. A szilveszteri bulin túl vagyunk. Az óév búcsúztatása és az új köszöntése ugyancsak evéshez, iváshoz köthető alkalom, így az alkoholos italok, a különböző ételek fogyasztása elkerülhetetlen. A másnaposságon túl találkozhatunk azzal a kellemetlenséggel is, hogy szervezetünk megtelt a finomságokkal és az ételek gondolata sem okoz már örömöt, a fogyasztásukról nem is beszélve.

Gyomorkímélő ételekre vágyhatunk. Egyáltalán nem lesz baj, ha a húst néhány napra mellőzzük az újéve első napjaiban. Talán nem is kívánjuk azt, így olyan ételekben érdemes gondolkodni, amely könnyű a gyomrunknak, húsmentes, rostban és vitaminokban is gazdag. A zöldségekből készült főzelékek, saláták most segítséget jelenthetnek megterhelt szervezetünknek, és talán az újévet egészségtudatosabban is indíthatjuk. Ki tudja, talán arra is buzdíthat az előző év végi nagy eszem-iszomok, hogy belekezdjünk az életmódváltásunkba.

Hallgass testedre, és hallgass a megérzéseidre. Mit kívánsz? A húsok és nehéz ételek láttától szinte a hányinger kerülget annak ellenére, hogy alapjában véve szereted ezeket az ételeket? Csak azt próbálja meg érzékeltetni a gyomrod, hogy kicsit szüneteltetni kell a nehéz ételek fogyasztását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)