Jump to content

Túlevés mentes ünnepek

2019. 12. 17. 19:00

Enni kell, hiszen az tart életben, ám ez az ünnepekre szinte kötelező szabály. Nem segíti az életünket a vendégvárás és a vendégeskedés sem.

Már nemcsak fejben lehet meg az ünnepi menü, hanem az élelmesebbek belekezdtek az előkészületekbe. A dekoráció megtervezésén túl már sokan az ajándékok beszerzésén és csomagolásán is túl vannak.

A karácsony és szilveszter alkalmával olyan bőségben van részünk, amelynek nehéz ellenállni. Mindegy, hogy mi hívunk vendégeket, vagy mi megyünk vendégségbe, az ünnepek az evés-ivás köré koncentrálódnak. Csalogató ételek várják a vendégeket. Sok helyen olyan fogások kerülnek ilyenkor az asztalra, amelyet jóformán csak karácsonykor készítünk, így néhány ételre igencsak ki lehetünk éhezve. Persze, hogy nem tudunk ellenállni. Ha pedig nem vigyázunk, túlehetjük magunkat, ami nemcsak kellemetlen érzéssel társulhat, de fájdalommal is.

A degeszre evés helyett érdemes a szemünket legeltetni a kínálaton. A sokféle választási lehetőség ugyan arra motivál, hogy mindent megkóstoljunk, de az könnyen ahhoz vezethet, hogy rosszul érezzük magunkat. A szem legeltetése után érdemes kiválasztani a nem túl nehéz étkeket. A köretek közül is lehet a könnyebbeket választani, valamint a zöldséget se hagyjuk ki.

Az ünnepi fogásokra teljeséggel igaz a bőség zavara kifejezés. Ez azt jelenti, hogy sokkal többet kíván a szemünk, mint amit valójában, jó ízzel el tudunk fogyasztani. Van az a fizikai határ, amit be kell tartani annak érdekében, hogy a karácsonyi összejöveteleket ne rossz szájízzel éljük meg. Ennek elkerülése érdekében érdemes átmustrálni a kínálatot, de egyáltalán nem kötelező minden fogyasztani.

Eshetünk abba a csapdába, amely egyben önbecsapás is, hogy csak megkóstoljuk az adott ételeket. Azonban, ha finomnak bizonyul egy-egy fogás, akkor abból többet is eszünk, így bár kóstolgatásnak indult, mégis többet ettünk belőle. Pláne, ha a többi fogással is hasonlóan bánunk. Mire észbe kapunk, a kóstolgatásnak induló eszegetés komplett lakomának minősülhet át. A kóstolást érdemes mellőzni, helyette át kell gondolni, hogy mi az, amit igazán megkívánunk. Az elfogyasztása után, ha még éhesek maradtunk, akkor ugyanolyan jó étvággyal tudunk fogyasztani az ételből. Ha azonban csak tetszetősök, íncsiklandók az asztalon lévő ételek, de már nem biztos, hogy meg tudnánk enni akár egy kis adagot is abból, akkor inkább csak a szemünk kívánja. Vagyis már nem szabad többet szedni, mert az egyenes út a túlevésig.

Az is befolyásolja a teltségérzésünket, hogy alaposan megrágva, lassan eszünk, vagy gyorsan, nagyobb darabokban lenyeljük. A komótos evéssel hagyjuk az ételt leülepedni a gyomrunkban, és a telítődést is érezni fogjuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)