Jump to content

Emeld fel a fejed, és vedd észre a külvilágot

2019. 11. 20. 09:06

Jelenünk jellegzetessége, hogy ha nem is mindig, de sokat markoljuk kezünkben az okostelefont, és igyekszünk kihasználni annak minden előnyét és adottságát.

Ugyanezek az előnyök egyben a hátrányt is adják, mert nem emeljük fel fejünket a telefon kijelzőjéről, így nemcsak számos más, telefonon kívüli információt hagyunk ki, de kevesebbet érintkezünk embertársainkkal, amely még a családtagokra is kihathat. Arról nem is beszélve, hogy a telefon állandó bambulása milyen veszélyes helyzetekbe sodorhat.

Természetesen el kell ismerni, hogy milyen sok jó funkciója van egy telefonnak. A vásárlást, csekk befizetését, majdcsak minden ügyes-bajos dolgunkat el tudunk intézni a készülés és az internet segítségével, de ez arra is sarkall, hogy többet foglalkozzunk a kütyüvel.

Nemcsak a dolgainkat intézzük így, de még a kapcsolattartást is. Az online chat megkönnyíti az emberek közötti kommunikációt még akkor is, ha nem is egy országban, nem is egy kontinensen élnek.

Állandóan mobilozunk. A fiatal generáció már ebbe születik bele, így számukra ez teljesen természetes, az idősebb generáció azonban kénytelen beletanulni a mobilhasználatba, ha haladni akar a korral. Így fiatal és idősebb egyaránt simogatja saját készülékét.

Hiányérzetünk van, ha nincs nálunk a telefonunk. Törvényszerű, hogy akkor csörög a telefon, amikor nincs nálunk, lemerült, ezért kínosan odafigyelünk arra, hogy készülékünk mindig nálunk legyen, és ha lehet, jó töltöttségi szinten. Sokaknak pedig egyáltalán nem elegendő csak annyi, hogy nála legyen a telefon, hanem azt folyamatosan jelen szeretne lenni az online világban. Az állandó telefonra koncentrálás azonban szedi az áldozatait. Balesetek (halálos kimenetelű is) történnek azért, mert a forgalomra figyelés helyett a telefont nyomkodja a sofőr, de több rossz helyen használt (fürdőkád) töltő okozott már halálos balesetet.

Aztán számolni kell az okostelefon kamerájának funkcióival. Nemcsak fotókat, de videókat ugyanúgy tudunk készíteni. Nincs már az, hogy filmtekercset kell vásárolni, a gépbe tudni kell behelyezni, és csak megadott számú képet készíthetünk, így jól át kell gondolni, hogy mire is kattintgatjuk el a kockákat. A telefon memóriájától függően több száz fotót elraktározhatunk. A kényelem és a lehetőség arra sarkall, hogy a lehető legtöbb mindent megörökítsük, ami körülöttünk van és történik.

Szerte a világban lehet hallani olyan történetekről, hogy szelfi készítéskor annyira figyelmetlenek voltak az emberek, hogy veszélybe sodorták saját és mások testi épségét, nem egyszer pedig végzetükké is vált a fotózkodás.

Simogatjuk tehát a telefonunkat, de arra nem is gondolunk, hogy ha szánhoz, arcunkhoz nyúlunk, mennyi fertőzést vihetünk be a szervezetünkbe. A telefon ugyanis egy baktériumtenyészet, méghozzá nem is állományé.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)