
Az őszi időszakban alapjában véve több szempontból is kellemetlenebb. Az időjárás rendre rosszabbra fordul. Rövidülnek a nappalok, esős, hűvös napok köszönthetnek ránk, ám van egy jó hírünk. Az édesburgonya ebben az időszakban terem, és ez jó hír. A szervezetünk számára biztosan, ugyanis rostokban, vitaminokban gazdag élelmiszerről van szó.
Az édesburgonya az a zöldség, amely pontosan olyan sokoldalúan felhasználható, mint a fehér húsú burgonya, amelyet általában fogyasztani szoktunk. Az édesburgonya azonban azzal válik különlegesebbé, hogy magas A-vitamin tartalmú, amely nagyon fontos. Emellett gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is. Ezek együttes ereje javítják az immunrendszer ellenálló képességét. Ha az immunrendszer jól működik, a szervezetünk nagyobb védelmet élvezhet a kórokozókkal szemben, és ez nagyon is szükséges mostanában. A megfázás, a nátha, az influenza szezonja még csak most kezdődik majd, így csupán édesburgonya fogyasztásával is támogathatjuk egészségünket.
Az A-vitaminban gazdag zöldség azt is jelenti, hogy béta karotint is tartalmaz, amely a szemeink egészségéhez szükséges provitamin. Nemcsak a szemeinkben fejtheti ki jótékony hatását, hanem a bőrben is. Az édesburgonya bőrszépítő hatása ugyancsak az A-vitamin tartalmának köszönhető. A káros UV-sugárzás behatásait is csökkenthetjük édesburgonya rendszeres fogyasztásával.
Ha csak eddig jutunk az édesburgonya jótékony hatásainak olvasásában, már jól hangzik, de csak tovább erősíti bennünk ennek a különleges zöldségnek a fogyasztását, ha megtudjuk, hogy a benne található antioxidánsoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással is bír, hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ez utóbbi az édesburgonya rosttartalmának köszönhető.
Nemcsak vitaminokat tartalmaz (A-, C- és D-vitamin) a burgonya édes változata, hanem káliumban is bővelkedik, valamint egyéb ásványi anyagokban is, amelyek ugyancsak a szervezet egészséges működéséhez szükségesek.

Az antioxidánsok nemcsak gyulladáscsökkentők, de olyan védelmi funkciót is elláthatnak, amelyek lassítják az öregedés folyamatát.
Az édesburgonya hatalmas előnye, hogy olyan fehérjét is tartalmaz, amely a rákos sejtek növekedését is visszaszoríthatja. Az ételek elkészítése sütéssel vagy főzéssel történik, de akkor marad meg az édesburgonya vitamintartalma a legmagasabb, ha sütéssel készítjük el. Még a vércukor szintet is sokkal kedvezőbben befolyásolja. Fogyasztása után lassabban emészti a szervezet és így hosszabb ideig nyújt teltségérzést is.
További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!