Jump to content

Itt az ősz, az édesburgonya jöhet minden mennyiségben

2019. 11. 06. 19:00

Egyre több felől hallani, hogy a burgonyás ételeket édesburgonya felhasználásával készítik el. Különböző receptek is az édesburgonya felhasználásának módjait juttatják el az emberekhez.

Az őszi időszakban alapjában véve több szempontból is kellemetlenebb. Az időjárás rendre rosszabbra fordul. Rövidülnek a nappalok, esős, hűvös napok köszönthetnek ránk, ám van egy jó hírünk. Az édesburgonya ebben az időszakban terem, és ez jó hír. A szervezetünk számára biztosan, ugyanis rostokban, vitaminokban gazdag élelmiszerről van szó.

Az édesburgonya az a zöldség, amely pontosan olyan sokoldalúan felhasználható, mint a fehér húsú burgonya, amelyet általában fogyasztani szoktunk. Az édesburgonya azonban azzal válik különlegesebbé, hogy magas A-vitamin tartalmú, amely nagyon fontos. Emellett gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is. Ezek együttes ereje javítják az immunrendszer ellenálló képességét. Ha az immunrendszer jól működik, a szervezetünk nagyobb védelmet élvezhet a kórokozókkal szemben, és ez nagyon is szükséges mostanában. A megfázás, a nátha, az influenza szezonja még csak most kezdődik majd, így csupán édesburgonya fogyasztásával is támogathatjuk egészségünket.

Az A-vitaminban gazdag zöldség azt is jelenti, hogy béta karotint is tartalmaz, amely a szemeink egészségéhez szükséges provitamin. Nemcsak a szemeinkben fejtheti ki jótékony hatását, hanem a bőrben is. Az édesburgonya bőrszépítő hatása ugyancsak az A-vitamin tartalmának köszönhető. A káros UV-sugárzás behatásait is csökkenthetjük édesburgonya rendszeres fogyasztásával.

Ha csak eddig jutunk az édesburgonya jótékony hatásainak olvasásában, már jól hangzik, de csak tovább erősíti bennünk ennek a különleges zöldségnek a fogyasztását, ha megtudjuk, hogy a benne található antioxidánsoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással is bír, hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ez utóbbi az édesburgonya rosttartalmának köszönhető.

Nemcsak vitaminokat tartalmaz (A-, C- és D-vitamin) a burgonya édes változata, hanem káliumban is bővelkedik, valamint egyéb ásványi anyagokban is, amelyek ugyancsak a szervezet egészséges működéséhez szükségesek.

Az antioxidánsok nemcsak gyulladáscsökkentők, de olyan védelmi funkciót is elláthatnak, amelyek lassítják az öregedés folyamatát.

Az édesburgonya hatalmas előnye, hogy olyan fehérjét is tartalmaz, amely a rákos sejtek növekedését is visszaszoríthatja. Az ételek elkészítése sütéssel vagy főzéssel történik, de akkor marad meg az édesburgonya vitamintartalma a legmagasabb, ha sütéssel készítjük el. Még a vércukor szintet is sokkal kedvezőbben befolyásolja. Fogyasztása után lassabban emészti a szervezet és így hosszabb ideig nyújt teltségérzést is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)