Jump to content

A mai kor veszélyei

2019. 10. 24. 19:00

Modern technika és orvoslás ide vagy oda, mit sem elegendő ahhoz, hogy az ember egészséges maradjon akkor, ha folyton az ellen küzd. Máshogy élünk, mint régen.

El kell fogadni a változásokat és ahhoz alkalmazkodva meg kell találni a lehető legjobb utat. Az mai ember élete nagyban megváltozott már a huszonegyedik században. Ugyan egyre hosszabb ideig élünk, mert segítenek az orvosok, a kezelések, a gyógyszerek, de teszünk is azért, hogy legyen az orvosoknak dolga velünk.

Nem véletlenül hangoztatják az egészséges életmódot. Abba pedig nemcsak az egészséges táplálkozás tartozik bele, hanem a testmozgás is. Mindenhonnan azt olvassuk, azt látjuk, hogy mennyire fontos a hosszú és egészséges élethez ez a két tényező, ám úgy tűnik, hogy kevésbé vesszük komolyan. Tudomásul vesszük és tudjuk, csak nem csináljuk.

A túlsúly problémája a mai kor velejárója. Az élelmiszerek könnyű és gyors beszerzési lehetősége megkönnyíti azt, hogy hirtelen és nagy mennyiségben kerüljön étel az asztalra. Annyi kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe, amelynek a nagyját egyáltalán nem mozogjuk le. A mozgásszegény életmóddal párhuzamosan lerakódnak a plusz kilók, és ezt a felesleget kell cipelni, amely megterhelést jelent a szerveinknek éppúgy, mint a vázrendszerünknek.

A mozgásban szegény életmód során gerincproblémák jelentkezhetnek. A gyarapodó súlyt meg is kell tartani, hozzuk-visszük magunkon naponta, de ha a hát izmai nem elég erősek a tartáshoz, akkor a gerincbetegség és fájdalom gyötörhet.

Stresszes világban és mindennapokban élünk, amelyben csak tovább tetézi a gondot, hogy evésbe folytjuk idegességünket, nem pedig a sportba. A mozgás márpedig stresszoldó hatású, ezt is tudja mindenki, hiszen halljuk mindenfelől, így mind fizikailag, mind az érzelmek kezelésében, mentálisan is szükséges lenne.

Az ülő munkát végzők esetében különösen fontos lenne a mozgásra odafigyelni. Negyed-félórás séta, kocogás, bármi, ami kellemes mozgásnak minősül, megoldás lehet az ülő munkából eredő káros hatások ellen.

Az evésről nem mondhatunk le, hiszen az a benzinünk, amelyből az energiát nyerjük, de azt igenis megválogathatjuk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Amennyiben erre nem figyelünk oda, keveset mozgunk, úgy az anyagcserénktől sem lehet azt elvárni, hogy megfelelően működjön. Mozgásszegény életmód mellett az anyagcsere lelassul, gyomor és emésztési problémák alakulhatnak ki, amelyek további megbetegedésekhez vezethetnek (cukorbetegség).

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)