Jump to content

Tapasz, rágó, tabletta vagy e-cigi?

2019. 10. 22. 19:00

A cigarettázás sokak életéhez szervesen hozzátartozó káros szokás. A többszöri leszokási procedúra ellenére is sokan újból visszatalálnak a cigarettához, mások pedig le tudnak szokni.

Sokan és sokféle módon próbáltak már nemet mondani a cigarettázásnak. Annak ellenére is akár, hogy ez a káros szokás több éve vagy évtizede mindennapjaivá vált. Mindenki tudja, hogy a dohányzás árt az egészségnek még akkor is, ha passzív dohányos valaki. Bármi kiválthatja azt az elhatározást, hogy abba szeretné hagyni a dohányzást. Általában az egészségi állapotban jelentkező negatív indítja el az emberben azt az elhatározást, hogy megválik káros szenvedélyétől.

A dohányzásról való leszokást tabletták, tapaszok és leginkább az erős akaraterő segíti, de sokan látják a leszokás lehetőségét az elektromos cigarettában is.

A legtöbben egészségük megóvása érdekében igyekeznek megszabadulni a dohányzástól, de arról, csakúgy, semmi átmenet nélkül nagyon nehéz megválni. Persze, ez lenne a legcélszerűbb és legjobb, de aki aktívan dohányzik már jó ideje, annak szervezete igényli a nikotint.

Sokan látják a lehetőséget az elektromos cigarettában, mint átmenet a dohányzás és a leszokás között. A 2006 óta Európában is kapható elektromos szerkezet, amelyet éppen azok számára fejlesztettek ki, akik már arra az elhatározásra jutottak, hogy leteszik a cigarettát, de ez nem megy olyan könnyen. A dohányzás függőséget okoz, amelytől nem olyan egyszerű megszabadulni. A cigarettázást azért olyan nehéz abbahagyni, mert nemcsak a nikotinról kell lemondani, de a dohányzás adta mozgásról és rituáléról, amit az jelent. Úgy beidegződhet ez a cselekvés az ember mindennapjaiba, hogy arról nagyon nehéz lemondani.

Az elektromos cigaretta, vagy ahogyan sokan még nevezik, e-cigi azért megfelelő a leszokást elősegíteni, mert nikotint is juttat a szervezetbe, és a dohányzás mozdulatsorát is biztosítja. A cigarettázásnak ezen módja során nincs valódi égés, mint a hagyományos cigik esetében. Az e-cigarettákban egy kis akkumulátor melegíti fel a nikotintartalmú folyadékot, amely többféle ízesítésű lehet. Amikor az e-cigit megszívjuk, akkor a felmelegített folyadék párolog el füstszerű páraként. Tehát még ez is a hagyományos cigarettát pótolhatja.

Másrészről azonban, mint minden új dolog esetében, az e-cigarettánál sem ismert az, hogy milyen hatása van az emberre nézve. Amiatt is aggódnak a szakemberek, hogy ez a termék csak tovább erősíti a fiatalokban azt, hogy a dohányzás lehet kevésbé egészségtelen, vagyis motiválja őket a dohányzásra. Sőt mivel az elektromos cigaretta használatakor párát juttat az ember a szervezetébe, így egyes baktériumok szaporodásának sokkal biztosabb utat adhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)