Jump to content

Légy tanúja az égi éji pillanatoknak

2019. 10. 21. 19:00

Az égbolt jelenségei mindig is felfelé terelték az ember figyelmét. A titokzatos égi tüneményekhez misztikus, vallásos témájú meséket szőttek. Tényleg mesés az, amelyet az éjszakai égbolt mutat.

Nappal ugyanúgy jelen vannak a csillagok, az égitestek, de csak az éjszakai sötétségben mutatkozik meg igazi szépségük. A csillagászok, tudósok pedig folyamatosan fedték fel titkukat. A technika és a tudomány fejlődésével egyre több mindent tudunk az univerzumról.

Az augusztusi égboltot sokan csodálják, mint ahogy a dalban is megénekelték, várják az augusztusi hullócsillagokat. A Perseidák azok, amelyek sokakat kicsábítanak a szabad ég alá. Valljuk be őszintén, nemcsak romantikus az égbolt alá kifeküdni és számolni, csodálni a hullócsillagokat, hanem jó program is.

Hullócsillagot bármikor lehet látni, de van, amikor egész meteorraj érkezése várható. A már említett Perseidák ilyenek, de idén október közepén túl az Orionidák vonzhatják az ember tekintetét az égboltra.

Október 21-én hétfő este és október 22-én hajnalban lesz a leglátványosabb csillaghullás. A legjobban sötét, a fényszennyezés minimalizálása mellet szabad szemmel is látható jelenség különleges élményt nyújthat az őszi éjszakában is. Még kívánhatunk is valamit, mint ahogy azt nagyon sokan teszik azután, hogy megláttak egy hullócsillagot.

Ahogy a meteorraj nevéből is kivehető, valamilyen kapcsolat lehet Orionnal. A kapcsolat az, hogy a meteorraj az Orion csillagképében jelenik meg. Az Orionidák lényegében a Halley-üstökös maradékai, amelyek a Naprendszerben keringenek. A Halley-üstökös 75 évenként éri el a naprendszert, a bolygónk pedig évente kétszer szeli át az üstökös által hátrahagyott törmelékeit.

Érdemes a gondolattal eljátszani. A Halley-üstökös utoljára 1986-ban volt látható, akkor érte el a naprendszert. Az Orionidák meteorraj tehát a 33 évvel ezelőtti Halley látogatás maradványai. Talán még izgalmasabb ennek ismeretében feltekinteni az égre.

Szeretnéd, hogy vágyad teljesüljön? Mindenképp szerencsésnek mondhatod magad, ha tanúja leszel az égi tüneménynek. Ha látsz egy hullócsillagot, ne felejts el kívánni valamit. Ki tudja?!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=BDeWDJLmEIc)