Jump to content

Génjeinkben hordozzuk a múltat

2019. 09. 24. 19:00

A család a legelső szocializációs közeg, és szerencsés az, aki megfelelő körülmények között, szeretetben nő fel. Még ennek ellenére sem biztos, hogy nem árnyékolja be valami az életét.

A sorsunkat magunk alakítjuk tanulmányainkkal, előmenetelünkkel, szorgalmunkkal, vagy éppen hanyagságunkkal, nemtörődömségünkkel, lehetőségeink nem kihasználásával, de mélyen legbelül is befolyásolhat minket valami.

Méghozzá a genetika. Őseinktől ugyanis nemcsak a fizikai megjelenésünket kapjuk, hanem a felmenőink által tapasztaltakat is. Ha egy családban tragédiák sorozata történt, az még a következő nemzedékek genetikai anyagában is megmutatkozhat.

A mostani középkorú emberek nagyszülei, dédszülei aktív részesei lehettek az első és a második világháború borzalmainak. Katonaként, civilként számos borzalmat élhettek meg, míg mások vissza sem tértek a frontról. Mi, ebben az új világban élhetünk anyagi jólétben, családi életünk is rendben lehet, de ha a felmenőink életéhez traumák kapcsolódnak, azt akaratlanul is továbbadhatják nekünk.

Visszatérő rémálmok, általános lehangoltság, halál gondolata, hallucináció mind-min részese lehet az életünknek úgy, hogy erre nincs magyarázat és ok. Semmi tragédia, trauma, rossz nem történt, ami indokolná ezeket az érzéseket, gondolatokat, mégis jelen lehetnek az életünkben.

Dédszüleink, nagyszüleink, szüleink számos tragédiát megélhettek, amelyek lenyomatát mi magunk is hurcolhatjuk. Nem a neveltetés részeként épül ez belénk, hanem genetikai úton.  Kutatásokkal is igazolták annak tényét, hogy a családot ért traumák hatásai a további generáció számára átöröklődhet.

Teljesen mindegy, hogy a később született utódok semmilyen borzalmat nem éltek meg, ha a felmenők életét tragédiák szőtték át. A traumák nyomait viseljük mi magunk is a génállománynak köszönhetően.

Sok esetben történik az meg, hogy a hallucináció, a rossz álmok, a halál körüli gondolat indokolatlanul tűnik fel személyeknél. Aki elkezd kutakodni amiatt, hogy mi válthatja ki ezeket az indokolatlanul megjelenő negatív gondolatokat, talán kutakodjon legelőször a múltjában, a család történetében. Nem ritka az, hogy a kutatás során derülnek ki olyan részletek a család történetéből, amelyről soha azelőtt nem hallott a most élő utód. A fájdalmas emlékek nyomot hagynak abban, akit átéli azokat, de még a titkolózás ellenére is beívódok az utódokba is. A genetikának köszönhetően úgy belénk ívódnak az egykor átélt történések, hogy nem beszélt róla nekünk senki. A környezeti hatás tehát ilyen nagyban befolyásolja az életünket. Nemcsak a negatív, de a pozitív történések is átörökítődnek az utódokba.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)