Jump to content

Ha lecsap a mennykő

2019. 08. 15. 19:00

A nyár magával hozza a napsütést, amely legtöbbünket víz közelébe terel, hogy így hűtsük le testünket, de a nagy meleg azt is jelenti, hogy nyári záporok, zivatarok alakulnak ki.

Az éltető esőre szükségünk van, azonban a gondot a lehulló jég, a nagy erejű szél és a villám okozhatja. A nyári viharok úgy csaphatnak le adott területeken, hogy maguk után nagy rombolást hagynak. Akár élteket követelhet az özönvíz szerű esőzés, a szél fákat dönthet ki, villám csaphat le, amely akár embert is érhet.

Nemrégiben arról adtak hírt, hogy egy strandon, az egyik fa alatt többen álltak, de közülük két emberbe belecsapott a villám, melynek következtében újra kellett éleszteni őket. Ez nem csak idei eset, ugyanis évente 20-30 emberbe belecsap a villám. Ezek az elektromos légköri kisülések akkor keletkeznek, amikor a talajhoz közeli légréteg meleg, de feljebb haladva hideg felhőrétegek találkoznak egymással. A pozitív (hideg felhőréteg) és a negatív (alsóbb légréteg) találkozásakor a töltéskülönbség kiegyenlítésekor keletkeznek a villámok. A szabad szemmel látható légköri jelenség nemcsak látványos, de pillanatokig tartó folyamat, melynek következtében a levegő hőmérséklete több ezer fokra is felhevül. A villámlást köztudottan a mennydörgés kíséri, mivel a hang lassabban terjed, mint a fény.

A villámcsapást több esetben nem élik túl az áldozatok, de aki igen, szerencsésnek mondhatja magát. Lényegében második születésnapot is ünnepelhet az, aki túléli a villámütést, azonban annak következményeit talán egy egész életen át érezni és hurcolni fogja.

Aki olyan szerencsétlen helyen tartózkodott, hogy belecsapott a villám, a tőle tíz méteres körzetben található személyek is veszélyben vannak.

A villámcsapás olyan erős áramütést jelent, amely azonnal leállítja a szívet. Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, mert a várakozással egyre kisebb annak esélye, hogy az áldozatot visszatérjen az életbe. Ha túl is éli valaki a villámcsapást, akkor is égési sérülésekkel, görcsös állapottal, bénulással, a szív károsodásával találkozhat.

Sose legyen szükség erre, de jó tanácsként mégis érdemes megemlítenünk a következőt. Ha a környezetünkben ér valakit villámcsapás, akkor nem árt, ha van valaki, aki cselekvőképes tud maradni annak érdekében, hogy minél nagyobb eséllyel élje túl és épüljön fel az áldozat az áramütésből, ezért azonnal hívni kell a mentőt. Nem lehet tudni, hogy milyen gyorsan érnek ki a szakemberek, de amit tehetünk egy villám sújtotta beteggel az, hogy megvizsgáljuk légzését, életjelenségeit, ha nincs magánál. Egyes villám ért személyek ugyanis eszméletüknél maradnak, így a megnyugtatás nagyon sokat jelent. Ha azonban a sérült nincs magánál, akkor az újraélesztés létkérdés lehet. Az életjelenségek tapasztalása jó jel még akkor is, ha nincs tudatánál a beteg, ezért ebben az esetben azt folyamatosan figyelni szükséges. A szakemberek kiérkezéséig az égési sérüléseket hűteni lehet, valamint steril gézlappal szabad csak befedni.

A villámcsapás elkerülése érdekében viharos időben kerülni kel a vízközelséget, az antennák közelségét. Távolodjunk el a kerékpárunktól. A fa alá húzódni nem a jó megoldás, de ha mégis az tűnik egyetlen menedéknek, akkor is a fa törzsétől messzebb álljunk. Ha nincs más, akkor összezárt lábakkal kuporodjunk össze és várjuk meg, amíg a vihar kitombolja magát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)