Jump to content

A jövő fehérjéje a rovar?

2019. 08. 12. 19:00

A szólás utal arra, hogy ne csodálkozzunk, ha a féktelen zabálás, az egészségtelen életmód miatt meghízunk, beteggé válunk. Az egészségünk márpedig az egyik legnagyobb kincsünk, ezért érdemes megvédeni.

A XXI. században ez már játszi könnyedségű, hiszen már talán a legkisebb boltokban is annyiféle termék megtalálható. Már egyáltalán nem nehéz beszerezni azokat az alapanyagokat, amelyek valóban jó hatással van emésztésünkre, egész testünkre. Azt is tudjuk, hogy ma már a feldolgozott élelmiszerek sokaságával találjuk magunkat szemben. Éppen ezeket kellene elkerülnünk, de ezt nehéz megvalósítani a gyakorlatban.

Ma már semmi sem az, ami régen volt. Az állatok húsa mindig is az emberiség eledele volt, nem csoda, ha elkezdtünk az állatok tenyésztésével és a növények termesztésével foglalkozni. Ahogy nőtt a népesség, úgy gyarapodott a tartott állatok száma és mára már ipari méretűvé nőtte ki magát az állattartás. Egy földi élet egy bonyolult rendszer, amelybe az ember mindig is beleszólt valamilyen formában. Mára már istent próbálunk játszani, és az állattartás olyan méreteket öltött, hogy az hatással van a környezetünkre is. Sajnos nem előnyökkel, hanem környezetromboló módon.

Az ipari állattartás lényege természetesen a haszonról szól és persze az emberiség ellátásáról, táplálásról, de mindenközben hozzájárul ahhoz is, hogy gyorsítsa a talajeróziót, a víz szennyezettségét. Ha a környezet kényes rendszere megsérül, azt az ott élő más növény- és állatfajok is megérzik.

Az ember ugyan mindenevő fogazatú, vagyis étrendjében mindig is helye volt a húsnak, de a zöldség, gyümölcs is sokkal nagyobb arányban szerepelt az étrendben. Sőt, amikor még vadászat útján jutott az ember húshoz, akkor jóval ritkábban fogyasztott, mint most, amikor a hentesnél vagy más boltokban is könnyen beszerezhető.

Hallottunk és talán interneten is láthattunk videókat arról, hogy a most elénk kerülő húsok milyen tartású állatokból kerülnek az asztalunkra. A minél nagyobb hústömeg értékesítése érdekében olyan eljárásokat alkalmazhatnak a tenyésztett állatok esetében, amely az emberi egészségre is kihat. Mindezt a nagyobb pénz reményében tesszük saját magunkkal. Nem csoda, hogy ennek ismeretében igyekszünk más fehérjeforrás után nézni. A saját magunk tartott haszonállat mellett a kutatók másban is látják a megoldást.

A rovarok nemcsak nagy túlélők, de a legnépesebbek is a Földön. Egyes kultúrákban a rovarfogyasztás teljesen természetes. Ebből kiindulva már gondolkodnak a rovarfogyasztás népszerűsítésében, hiszen a rovarok tenyésztése nem túl helyigényes, tartásuk sem túl bonyolult és költséges. A gerinces állatok tartása sokkal költségesebb, és a sok csont miatt testük csak bizonyos része fogyasztható. A rovarok esetében ez nem így van, hiszen jóval több a fogyasztható részük testükhöz mérten.

A rovartenyésztés még laboratóriumi körülmények között is sokkal könnyebben előállítható, mint a hagyományosan étkezésre használt állatok húsa. Már csak a húsfogyasztó társadalmat kellene rábírni a rovarfogyasztásra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)