Jump to content

Ébresztő kávé nélkül

2019. 07. 25. 19:00

Nincs okod a szomorúságra, de benned mégis csak hálni jár a lélek, és ehhez fizikai gyengeség is társul? Ki szeret így ébredni? Márpedig mindenkinek lehetnek ilyen napjai és ilyenkor gyakran a kávéra bízzuk hangulatunkat és energiánkat is.

A kávé csodaszer, sőt benzin, legalábbis van, aki így tekint erre a fekete italra. Sokak napját indítja el egy erős fekete és ahhoz, hogy figyelmüket, energiájukat is szinten tartsák, szinte kötelezőként isznak a nap folyamán is többször kávét.

Mindenkinek többféle elvárásnak kell megfelelnie, amely megterhelő, és kimerítő feladat, így nem csoda, ha azon is dolgoznunk, hogy egész nap energikusak tudjunk maradni. Ehhez használják sokan a kávé erejét, és a feketéből naponta akár többször is fogyasztanak annak reményében, hogy egész nap a legjobb formájukat kihozhassák magukból. A mérsékelt kávéfogyasztás nem árt a szervezetünknek, de ha túlzásokba esünk, az nem jó.

A kávéfogyasztók egy része el sem tud indulni reggelente a megszokott kávéadagja nélkül. Néhányan magát a szertartást, a kávézás körüli macerát kedvelik, és ahhoz ragaszkodnak leginkább, mintsem a kávé hatását érzik annyira. Mások pedig már a kávé függőjévé váltak, és életképtelennek érzik magukat addig, amíg be nem juttatják magukba az adagnyi feketét.

A túlzott kávéfogyasztás egyértelműen nem tesz jót, de ha nem akarunk lemondani erről az italról, akkor is mértékkel kell azzal bánni.

Napi egy két kávé tehát megengedett, de egészen más is életben tudja tartani az energiádat, de egészen más pezsdítő megoldással is próbálkozhatsz. A kávé megnöveli kis időre az energiánkat, aktívabbá válhatunk, de ez csak egy átmeneti, rövidke időre igaz, és a szervezet a koffeinre stresszel reagál. Egy amúgy is fárasztó és idegességtől sem mentes napon további stresszre nincs szükségünk, ennek elkerülése érdekében tehát jó, ha van más alternatívánk arra, hogy az éberséget és az életet újból felszínre hozzuk.

A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, és nagyon nem mindegy, hogy milyen táplálékkal indítjuk a napot. Nemcsak a munkavégzésre hat ki, hogy milyen élelmet veszünk magunkhoz, hanem az egész testünkre. Az egészséges ennivaló ellát energiával, és emésztést segítő rostokat, vitaminokat is tartalmaz, de nem nehezíti el a gyomrunkat annyira, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat, és nem hat a kajakóma nevezetű jelenség. Inkább falatozzunk a nap folyamán többször és kis adagokat.

Egyáltalán nem gond, ha kávéval indítjuk a napot, de talán sokkal jobbat teszünk magunkkal akkor, ha még a kávét is megelőzi egy pohár víz. Sőt, a nap folyamán – főleg hőség idején – is oda kell figyelni arra, hogy a test jelzéseit megfelelően értelmezzük. A fáradtság, idegesség, éhség érzése gyakran nem is az, aminek gondoljuk. Egy pohár víz ivásával kideríthető vagy megszüntethető néhány tünet. Lehet szomjazott a szervezetünk?!

Az illóolajok kellemes illatot áraszthatnak a munkahelyünkön. A természetes illatosítás egyik nagyon jó megoldása és emellett fel is tölthetnek energiával. Nemcsak a levegőt lehet ezzel a módszerrel illatosítani, hanem ha élénkítőként szeretnénk alkalmazni, akkor akár a csuklóra dörzsölve juthatunk hozzá az illathoz, amely ébren tart.

A nyári melegben jól jöhet egy frissítő zuhany, de a munkahelyek legtöbbjén erre nincs lehetőség, ezért egy hideg vizes mosakodás, borogatás a tarkóra is élénkítő hatású lehet. Ébresztő!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)