Jump to content

Kire ütött ez a gyerek? A gének többet adnak, mint gondolnánk

2019. 06. 07. 19:00

Tiszta anyja/apja ez a gyerek! Hányszor hallottuk ezt gyermekkorunkban másoktól, miszerint szüleink valamelyikéhez hasonlítottak. Ha van már gyermekünk, akkor viszont ők tapasztalhatják az összehasonlítást.

Megtanultuk iskolásként, hogy a géneknek milyen nagy szerepük van abban, hogyan nézünk ki. Ahogy mondani szokták, heted íziglen örökölhetjük a különböző külső tulajdonságokat. Ám nemcsak a fizikai mivoltunkban hasonlíthatunk a szüleinkre és felmenőinkre, hanem viselkedésben is.

A szülők genetikai állománya hatással van a fizikai megjelenésünkre. A szemünk színe, a magasságunk, a testalkatunk lehet az apai vagy anyai örökségünk, amely által le sem tagadhatnánk azt, hogy kik a szüleink. Az öröklés során persze nemcsak az előnyös külső tulajdonságokat örökölhetjük.

Az öröklés a jellemünkben is megmutatkozhat. Egy-egy viselkedés, vagy helyzetre való reagálás során akár magunk is felfedezhetjük, hogy valamelyik felmenőnk viselkedne pontosan így. Még jellemzőbb, hogy ezt a viselkedésbeli hasonlóságot mások fedezik fel bennünk, és csak mikor elmondják nekünk, akkor szembesülünk azzal.

Annyi más mindenre kiterjedhet az, hogy milyen "lehetőségeket" kapunk az élettől, a szüleinktől, más ősöktől. Ha két olyan ember találkozik egymással, esik szerelembe és nemz gyermeket, ahol mindkettejük látásával probléma van, megvan arra az esély, hogy az utódjuk örökölje ezt a nem túl előnyös állapotot.

A férfiak esetében érdemes visszatekinteni arra, hogy az édesapa mikor kezdett kopaszodni, mert nagy valószínűséggel a fia is hasonló időben fogja tapasztalni a kopaszodást. Míg azoknak kevésbé kell izgulni a hajvesztés miatt, akik családjában a kopaszság nem jellemző.

Ugyancsak örökletes és nem túl előnyös a magas koleszterinszint. A vérben megállapított magas koleszterin szintje többeknek okozhat gondot annak ellenére, hogy az étkezéséből ez egyáltalán nem kellene következnie. Még az egészségtudatos életmód mellett élők esetében is lehet a koleszterinszint magasabb, és ezért megint csak a genetika okolható. Egy génmutációnak köszönhetően ugyanis ezt örökölhetjük szüleink valamelyikétől. Ebben az esetben akkor is magasabb lesz a koleszterinszint az egészséges étkezés mellett is.

Ugyanúgy örökletes lehet az is, hogy hanyagok, szétszórtak vagyunk, és erre természetesen még rájön az, hogy miben szocializálódtunk, mit láttunk otthon, de a precizitás, a maximalizmus iránti igény is örökölhető. Ahogyan az is, hogy mennyire leszünk népszerűek vagy jó tanulók az iskolában, az életben. Kutatók megállapították, hogy a népszerűség is örökölhető.

Gondoltad volna, hogy nem azért szereted a kávét, mert a felfrissülést reméled attól, hanem mert szüleid valamelyike, vagy mindegyikük imádta a kávét?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)