Jump to content

Étkezési kulisszatitkok

2019. 04. 22. 19:00

Felismertük magunk körül azt, hogy ami mutatós és szép, az nem biztos, hogy az egészségünkre nézve jó. Az érem másik oldalán vannak azok, amelyeket sokkal rosszabbnak ítélnek meg, mint ami.

Olyan világot élünk, ahol szinte minden és majdcsak mindig elérhető. A friss zöldségek idénye örök, mert ha nem piacról vagy a saját kertünkből szerezzük be a zöldségeket, akkor a boltba megyünk azokért. Ha pedig nincs friss belőlük, akkor a hűtőpulthoz megyünk és jobb híján fagyaszottat vásárolunk.

Még mindig jobban érezzük magunkat, ha fagyasztott zöldségből is a saját termést tudjuk elővenni, de úgy vélekedünk, hogy a frissnél jobb nincs. A fagyasztott termékek már vitamincsökkent növénydarabkák. Ez pedig nem így van, mert fagyasztott állapotban megtartják a gyümölcsök és a zöldségek is rost és vitamintartalmukat is. Feltéve, hogy a leszedés utáni állapotban tartósítják fagyasztás útján. Csak gondoljunk bele abba, hogy egyes gyümölcsök külföldről kerülnek országunkba, és az utazás alatt csak veszíthetnek frissességükből, így tápanyagtartalmukból is. A gyorsan lefagyasztott zöldségek és gyümölcsök azonban ugyanúgy megtartják értékeiket.

Egyre több mindenben keressük a természetest. Tudjuk, hogy mennyi káros anyagot tömnek belénk az ételek által, ezért megpróbáljuk értelmezni a termékek csomagolásán lévő adatokat. Nem szeretnénk ízfokozókat, színezékeket megenni, ezért ha a csomagolásokon a természetes szót látjuk, megcsillan a szemünk és sokkal inkább annak megvásárlása felé hajlunk. A természetes vajon tényleg annyira természetes? Ez lehet egy címke, de valójában ezeknek a termékeknek az esetében sem tudni, hogy mit takar, ugyanis ez jogszabály által nem meghatározott, így lényegében bármit tartalmazhat. Sőt az élelem feldolgozása során használt összetevők sem biztos, hogy annyira egészségesek, mint gondolnánk.

Nehéz a mai világban az egészséges étkezésre törekedni, mert míg korábban azt mondták, hogy a zsír nem jó, most már tudjuk, hogy egyes vitaminok csakis zsírban oldódnak. A zsír helyett az olajokat ajánlották figyelmünkbe, abból is az egészséges zsírokat. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha úgynevezett egészséges zsírokat fogyasztunk, abból bármennyit felhasználhatunk, ám ez így nem igaz. Mindenből lehet enni, de a mértékletességre ügyelni kell.

Aztán itt van a kenyérkérdés. Sokaknak okoz fejtörést. Azaz nagyon sokan álltak át a barna kenyér fogyasztására, mondván, az az egészséges. A baj csak az, hogy a barna kenyerek java csak színében barna, nem pedig a gabona összetétele miatt. A teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények színe valóban barna, de a barna színt a mesterséges színezékkel és a feldolgozással is el lehet érni. Ismét oda jutunk, hogy nem minden az, aminek látszik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)