Jump to content

Elindult valami, szállj be a gépezetbe te is!

2019. 04. 02. 19:00

A modern technikai eszközök az emberi elme és a tudomány fejlődésének következménye, amely lehetővé teszi, hogy könnyebb legyen az életünk. Ám a könnyebbség mellett számos negatív tulajdonság is jelentkezhet.

A műanyag teljesen alapvető anyag, hiszen használati eszközeink nagy részében jelen van valamilyen mértékben a műanyag. A műanyag tehát életünk része, és mindenhol jelen van. A gond azonban a műanyag hulladékkal van, ugyanis lebomlásukhoz a természetben több száz év szükséges, de azt a mennyiséget, amelyet az ember termelt, már nem tud a bolygónk megbirkózni. A legnagyobb gondot az egyszer használatok műanyagok okozzák.

A boltban megvásároljuk a zöldséget, a gyümölcsöt, műanyag zacskóba helyezzük, kifizetjük, otthon pedig már kerül is a szemetesbe. Ebből van nagyon sok, és értelmetlenül, amelyet már nagyon sokan felismertek. Nemcsak természetvédelmi szakemberek igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a műanyaghulladék milyen nagy veszélyt jelent a környezetre nézve, hanem civilek is belekezdtek a tudatos műanyag hulladék mennyiségének csökkentésébe. Nagyon is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne általunk növekedjen a műanyag hulladék mérete. A bevásárláshoz használjunk vászon bevásárlótáskát, fonott kosarat. A termékek közül válasszunk olyat, ami nincs műanyagba csomagolva és lehetőség szerint ne éljünk a műanyag csomagolással, hanem a termék elviteléhez vigyünk mi magunk tartóedényt. Mellőzzük a palackozott termékek fogyasztását is.

Szerte a világon gondot okoz a műanyaghulladék mennyisége és azt is számos videó, fotó illusztrálta már, hogy milyen rombolást tud végrehajtani a környezetben és az állatvilágban is a műanyag jelenléte.

Az Európai Parlament jóváhagyott egy olyan szigorú törvényt, melynek értelmében a műanyaghulladék mennyiségét le kell csökkenteni a minimálisra. A korlátozás keretén belül vissza kell szorítani az egyszer használatos műanyag termékek gyártását és értékesítését. 2021-től tilos lesz olyan műanyag termékeket gyártani az uniós tagországokban, amelyet más, a természetre nem káros anyagból is könnyen elő lehet állítani. Így a műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak kora lejárhat. Ha mégis készülnek ilyen termékek, azokat csakis fenntartható alapanyagokból lehet majd elkészíteni.

Nem minden műanyag terméknek van jelenleg más formája, így amíg annak előállítása nem történhet meg környezetkímélő módon, addig a fő szempont az, hogy a gyártását és értékesítését a minimálisra tudják csökkenteni. Komoly korlátozásra kell számítani tehát az ilyen termékek előállítása terén is.

A törvény azt is szabályozza, hogy az Európai Unió tagállamaiban a felgyülemlett műanyag palackokat újrahasznosítsák. A PET palackok 25%-ának újrahasznosítását 2025-re meg kell valósítani. 2029-re az egyszer használatos műanyag palackok 90%-ának összegyűjtését is végre kell hajtani, és a következő évben a palackok 30%-ának újrahasznosított anyagból kell készülniük.

A szabályozás gondolata tehát megkezdődött, habár ezt még más uniós intézményeknek is jóvá kell hagyniuk. Érzékelhető az, hogy a világ elkezdett mocorogni annak érdekében, hogy még unokaink számára is élhetővé maradjon a bolygónk, de mi magunk is megkezdhetjük a tudatos vásárlást, műanyag hulladékcsökkentést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)