Jump to content

Időben fel lehet az óraátállításra készülni

2019. 03. 28. 19:00

Itt a tavasz, végre virágba, rügybe borult már minden növény, a környezetünk élőlényei is jóval aktívabbak és mi magunk is egyre többet szeretnénk a szabadban lenni. Ám a tavasz tartogat mást is.

Március utolsó vasárnap hajnalán az órát egy órával későbbre kell állítani az órát, amely azt jelenti, hogy aznap egy órával megtoldjuk a napunkat. Csakhogy ez nem mindenkit tölt el boldogsággal, mert maga az óra átállításának ténye felborítja sokak rendszerét. Jóval kevesebben vannak azok, akik nem háborognak az óraátállítás körüli macera miatt, de ezzel azért vannak így, mert őket kevésbé viseli meg az átállítás miatti kellemetlenségek.

Az óra átállításának lényege az energiaspórolásban keresendő, habár ezt folyamatosan támadták szakemberek, arról nem beszélve, hogy az ember bioritmusában milyen káoszt okozhat a plusz, mínusz egy óra. Természetesen sokan tiltakoznak is ezért, és szó van arról, hogy előbb vagy utóbb megszüntetik, de addig is nekünk kell alkalmazkodnunk és felkészülnünk a változásokra, amelyet az óraátállítás okozhat.

Tudjuk, hogy idén március 31-én vasárnap hajnali kettőkor kell az órát háromra állítani, és ennek tudata is sokakat megmozgat. Tudat alatt is mocorog bennük az, hogy megint szembe találkoznak a bioritmus felborításával. A nyári időszámításra való átállás mizériája akár már hetekkel korábban jelentkezhet még akkor is, ha eleinte csak a tudatban létező, de a tényleges átállásnak akár fizikai megnyilvánulásai is lehetnek.

Csak egy óra, lehetne mondani. Hiszen az olyan gyorsan eltelik, akkor mégis miért viseli meg az egy órás eltolódás egyesek szervezetét? Azért van ez így, mert biológiai óránk (mindenki napi rutinja más lehet) beáll egy ritmusra, és ha törekszünk a napirendünkhöz, akkor mindennek megvan a maga ideje.  Ha azonban ezt valami megzavarja, akkor újra kell építeni a már jól bevált ütemet. A ritmus újra felépítésében azonban hibalehetőségek jelenhetnek meg, mert amikor még lehetne aludni, és éppen az alvás mély fázisában lennénk, az óraátállítás miatt már kelni kell, amely az alvás minőségét befolyásolhatja. Ez persze kihat arra is, hogy mennyire érezzük magunkat kipihentnek, vagy mennyire nem.

A hétvégén találjuk magunkat ismét szembe az óra átállításával, de már tehetünk azért, hogy könnyebben vészeljük azt át. A gyógynövényekből készített tea mindenképp jót tehet, ha pihentető alvást szeretnénk. A citromfű, a macskagyökér tea nyugodt álmot hozhat ránk, ezért érdemes lefekvés előtt kortyolgatni ezekből. Semmiképp se használjunk mesterséges altatószereket. Már kellemes az idő délutánonként, ezért egy sétát is be lehet iktatni estére. A reggelt érdemesebb úgy kezdeni, hogy egy kicsivel korábban ébredünk a szokottnál, de a lefekvés idejét is az óraátállításhoz mérten korábban vagy később kell beiktatni fél órával, így a szervezet tud alkalmazkodni. Nem kell csak negyed órával előbbre állítani az ébresztőt, de ez fokozatosan felkészíthet a változásra. Aki tudja magáról, hogy megviseli az átállás, az sorsdöntő kérdéseket és terveket ne az óra átállítása utáni napokra tervezzen ilyeneket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)