Jump to content

Műanyagböjt, egy új kor kezdete

2019. 03. 18. 19:00

A böjt időszakát éljük húsvét közeledtével. A ma is alkalmazott negyvennapos böjtnek csupán két napja az, amelyre szigorú szabályok vonatkoznak. Mi történne akkor, ha ezt a természetben is megtennénk?

Globális méretű problémával áll szemben az emberiség, amelyet saját maga hozott létre. A klímaváltozás érezteti minden negatív hatását, amelyre már mi is felfigyeltünk, hiszen az kihat az emberi élet minőségére is. Egyértelmű felelősségünk felismerése egyre többeket késztet arra, hogy ha apró cselekedetekkel is, de valamit tegyünk bolygónk megmentéséért. A szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos vásárlás, a közvetlen környezetünk hulladékmentesítése, az alternatív energiaforrások használata mind lépések az élhető, de környezetbarát megoldások felé.

A kor legalattomosabb és legnagyobb szennyező anyaga az, amely mindennapjaink részévé vált. Valószínűleg mindenki rájött, hogy a műanyagról van szó.

A Humusz Szövetség gondolt egy nagyot és műanyagböjtöt indított, amelybe már március 6-án belekezdett és erre buzdít mindenkit. A legjobb ebben, hogy bárki és bármikor csatlakozhat a böjthöz.

A műanyagböjt az a jótékony kampány, amellyel az emberiség tudatos vásárlására hívja fel a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy a műanyagböjt már a vásárlással megkezdődik, azaz törekednie kell a böjthöz csatlakozóknak arra, hogy eleve meg se vásárolják azokat a termékeket, amelyek csomagolásúak. Ez aztán az igazi kihívás, hiszen a műanyag teljesen beépült a mindennapjainkba. Ha pedig műanyagot használunk fel az élet minden területén, akkor egyértelmű következménye ennek az is, hogy műanyaghulladék keletkezik. Ennek nagy része sajnos a természetbe kerül. Műanyagszigetek lepték el az óceánok vizét, a folyók, tavak is mind szennyezettek műanyaggal. A természetben megjelenő műanyaghulladék éppen ezért kerülhetnek be a tengeri és a szárazföldi élőlények szervezetébe is.

Arra bátorítunk mindenkit, hogy legyen részese a műanyagböjt 2019-es kampányának, amelynek ideje 2019. március 6. és április 21. között tart. A Humusz Szövetség természetkímélő felhívása országos szintű, de szerte a világban hasonló megmozdulásokkal próbálják az emberek figyelmét erre a problémára irányítani. Erre példa egy új internetes kihívás, a szemétszedős kihívás is elterjedőben van. Végre valami hasznos. Egyre többen csatlakoznak ehhez is, így az interneten sorra osztják meg a közösségi oldalak felhasználói, hogy egy-egy terület milyen volt a szemétgyűjtés előtt és után.

A műanyagböjt feladja a leckét számunkra, hiszen sok esetben megkönnyíti az életünket, de most mégis arra motiválunk mindenkit, hogy kerüljük a műanyagot, amennyire csak lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)