Jump to content

Koleszterinfaragás természetesen

2019. 02. 26. 08:00

Rengeteget riogatnak a magas koleszterinszint ártalmaival. Még akkor is, ha az úgynevezett jó koleszterin a magas. Ez ellen sokat tehetünk.

Egyik módja természetes a mozgás beiktatás a mindennapjainkba, amely nemcsak a fizikumunkat, de a szellemünket és a lelkünket is karbantarthatja. A mozgás akkor érvényesül igazán, ha azt megfelelő étrenddel támogatjuk. A magas koleszterinszint oka leginkább a nem megfelelő táplálkozás számlájára írható. Ha tehát nem jó hozzávalókból állítjuk össze étrendünket, akkor némi segítséggel, tanáccsal arra is van módunk, hogy ezen változtassunk.

Vannak olyan ételek, amelyek elfogyasztásával nemhogy emelnénk a koleszterint szervezetünkben, hanem csökkenthetjük azt. Na, rajta, nézzük csak, mit is kell ennek érdekében fogyasztani?!

Régóta hangoztatják már, hogy a fehér lisztből készült kenyeret teljes kiőrlésű termékekre cseréljük le, de ha még azt is zabkására váltjuk, nemcsak energikus reggelivel indíthatunk, hanem koleszterinszint csökkentővel is.

Habár mi magyarok teát leginkább csak az őszi és téli időszakban fogyasztunk, most mégis azt tanácsoljuk, hogy a kávé mellé vagy még inkább ahelyett érdemes zöld teát kortyolgatni. Az életmódváltáshoz hozzátartozik a gyümölcsök és a zöldségek fokozott fogyasztása. Ha naponta minimum egy almát elfogyasztunk, az a koleszterinre is jó hatással van. A friss gyümölcs mellett a szárított gyümölcsök is jók lehetnek. Néhány zöldség nyersen, párolva, vagy bármilyen más felhasználása csökkentheti a magas vérnyomás mellett a koleszterinszintet is. Ilyen többek között a sárgarépa, a brokkoli, a zöldségekből készült leves.

A koleszterinszint csökkentéséhez hozzájárulhat, ha a rizsből a barnát választjuk. Azért is nagyon fontos minél több rostot fogyasztanunk, mert a táplálkozás során felvett koleszterint a rostok kötik meg. Ezzel azt segítjük, hogy kevésbé szívódik fel és hamarabb kiürül a szervezetünkből.

Ne csak az ünnepi asztal fogásai közé tartozzon a hal, hanem azt iktassuk be gyakrabban az ételeink közé, mert ugyancsak jó hatással van a koleszterinre.

A sütéshez, főzéshez minőségi növényi olajat használjunk fel. Tejtermékekből is az alacsony zsírtartalmút válasszuk.

A magvak is hasznosak lehetnek a koleszterinszint természetes csökkentése során, ezért azokból fogyasszunk bátran. Össze is lehet keverni a magvakat és a szárított gyümölcsöket, amelyek kombinációja együttesen csökkenthetik a vér koleszterinszintjét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)