Jump to content

Van az a szénhidrát

2019. 02. 22. 19:00

A diéta vagy fogyókúra azt is jelenti, hogy némileg megváltoztatjuk az életünket, amely az étrendünk alapanyagaiban, mennyiségében, valamint a mozgásban nyilvánul meg.  

A diétával feltett szándékunk megszabadulni a testünkre rakódott feleslegtől megszabadítani, és az egészségünket megőrizni azáltal, hogy a testünk működéséhez szükséges tápanyagokat biztosítjuk. Ebben az esetben a fehér cukor, és minden olyan étel, amely cukros, kerülni igyekszünk. A szénhidrát szó sokak számára szinte a cukorral azonosul, márpedig, ha fogyni szeretnénk ez az, amit egyáltalán kerülni szeretnénk.

Ez a legnagyobb félreértés a szénhidrátok háza táján, ugyanis a szénhidrát fontos az egészségünkhöz, a működésünkhöz, tehát egyáltalán nem szabad kiiktatni étrendünkből. Sőt, valójában is nem tudjuk teljesen. Ha tehát mégiscsak kell a szénhidrát, akkor inkább az nem mindegy, hogy abból milyen veszünk magunkhoz. Sejthető, hogy több fajtája van a szénhidrátoknak, így megkülönböztetünk egyszerűt és összetettet. Az egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak a szervezetünkben, azonban csak rövid ideig biztosít energiát. Ezzel szemben az összetett szénhidrátok ellenkezőleg működnek, vagyis lassabban szívódnak fel és így tovább is adják nekünk az energiát. Ez utóbbi az ideális ahhoz, hogy ne haljunk éhen, de még a fogyást is segítse.

A szénhidrát tehát nem ördögtől való, de csak akkor, ha a megfelelőből fogyasztunk el kellő mennyiségűt, így a testünket is ellátjuk energiaforrással, de abból kellően tud gazdálkodni és nem rakódik ránk túlsúly formájában. Az összetett szénhidrátokat biztosító ételekből összeállított menü hozzájárulhat a fogyáshoz. Ilyen összetett szénhidrátot tartalmaz a banán, amely az összetett szénhidrát mellett még vitaminokat és rostot is biztosít.

A magyar konyha egyik kedvenc körete a burgonya, amelyet a szervezetünk könnyen emészt, gazdag vitaminokban, keményítőben és fehérjében is. Habár a gabonafélékben is összetett szénhidrát található, a burgonya kevesebb kalóriát tartalmaz, mintha kenyeret fogyasztanánk.

A rizs ugyancsak kedvelt köretünk, és a jó hír az, hogy összetett szénhidrátot tartalmazó, így a barna rizzsel jót tehetünk magunknak, mert rostban, fehérjében gazdag. Fehér rizs helyett tehát javasolt a barna.

Kiváló reggelit biztosíthat a zabpehely, amely rostban dús, de vitamint is tartalmaz. Ha ezzel indítjuk a reggeli, kellő energiához jutunk.

Van, aki a reggeliket el sem tudja képzelni kenyér nélkül. Számukra a teljes kiőrlésű kenyér az ajánlott.

Kiváló egészséges összetett szénhidrát forrása lehet a zöldborsó, a csicseriborsó, a lencse, a fehér bab. Jó étvágyat kívánunk az összetett szénhidrátban gazdag ételekhez!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)