Jump to content

Nem kell a tejről lemondani akkor sem, ha kellemetlenséget okoz. Válts alternatív megoldásra!

2019. 02. 12. 19:00

Az ember az egyetlen olyan emlős, amelyik felnőtt kora ellenére akár napi szinten tejet fogyaszt. Más emlősök csak életük első idejében táplálkoznak tejjel, anyatejjel. Az ember is így tesz, később aztán állati eredetű tejre vált. 

Legtöbben imádjuk a tejet önmagában is fogyasztani, de ételeink elkészítéséhez is gyakran felhasználjuk a tejet vagy egyéb tejterméket. Jó ideig nem is biztos, hogy jelentkezik a tejfogyasztással kapcsolatos kellemetlenség, de egyre gyakoribb, hogy gondot okoz a tejfogyasztás. Egyre többen küzdenek a tejfogyasztás utáni kellemetlen tünetekkel.

Amikor már gyanússá válik, hogy a fájdalmat, a kellemetlenséget a tej okozza, valóban kiderülhet a laktózintolerancia. Ebben az esetben a tejről úgy tűnik, hogy le kell mondanunk, csakhogy ez sokaknak esik nehezükre. Ennek kiküszöbölése, helyettesítő megoldása a laktózmentes tej, a gabonatej.

Ma már könnyebben elérhetők az állati eredetű tejet helyettesítő termékek, azonban még így is jóval nagyobb összeget kell kiadnunk ezekre, ha nem akarunk lemondani teljesen a tejről. Néhány évvel ezelőtt azonban még drágábbak és sokkal elérhetetlenebbek voltak a laktózmentes tejek, a gabonákból készült tejek, ma már azonban a nagyobb üzletekben, de akár a kisebbekben is hozzájuthatunk azokhoz.

A legegyszerűbb elkerülni a laktózintoleranciát úgy, hogy egyáltalán nem fogyasztunk tejet. Annak, aki eleve nem is szereti a fehér, állati eredetű nedűt, nem okozhat ez gondot, de nagyon sokaknak már a reggeli kávézás sem adná ugyanazt az élvezetet tej nélkül. Az a néhány másodperces élvezet, amit a tejjel dúsított kávé jelenthet, a laktózintoleranciával küzdők esetében fájdalmas tünetekkel "hálálja" meg, úgymint szélgörcs, kellemetlen puffadás, hasmenés, kiütések. A szervezetünk ez esetben küzd a tejcukorral, mert azt nem tudja maradéktalanul lebontani. Amint kiderül, hogy a szervezetünk így reagál az állati eredetű tejre, de nem szeretnénk mellőzni az életünkből, úgy érdemes váltani a növényi tejekre. Sokféle létezik, és a nagyobb boltokban könnyen be is szerezhető, így hozzájuthatunk szójatejhez, rizstejhez, kókusztejhez, mandulatejhez is. Ezekről talán mindenki hallott is, de még vannak kevésbé ismert növényi alternatívák. Ha szerencsénk van, akkor ezekre a termékekre még akció is érvényben van, és akkor jóval jutányosabb áron be lehet szerezni több dobozzal is. Hátrányuk az, hogy kisebb üzletekben nem garantált az, hogy be tudjuk szerezni.

Az élvezet megőrzéséért, amelyet a tej biztosít, nem muszáj lemondanunk, csak ahhoz laktózmentes vagy növényi tejre kell váltani. Aki túl drága megoldásnak találja ezt a megoldást, az gyakran az interneten igyekszik keres otthon is megvalósítható növényi tej készítését. Nem lehetetlen, habár turmix vagy botmixer biztosan kell ahhoz, valamint a szűréshez is ki kell találni a megfelelő anyagot, azonban ma már olyan készülék is kapható, amelyet könnyű használni és rendkívül gyorsan, egyszerűen nyerhető tejhelyettesítő növényi italt lehet készíteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)