Jump to content

Mi a terved Valentin-napra?

2019. 02. 06. 19:00

Élnek és éltetünk családi és népi hagyományokat. Vannak, amikhez nagyon ragaszkodunk, azért, mert ezek az összetartozást, a valahonnan való eredetünket igazolják. Bármennyire modern életet élünk, ragaszkodunk hagyományainkhoz.

A vallási és egyéb szertartások, ünnepségek megtartása minden társadalomban jelen van, és tömegeket tud megmozgatni. A Valentin-nap is ilyen, és annak ellenére, hogy Magyarországon csak az utóbbi évtizedekben jelent meg ez az átvett ünneplés, egyre népszerűbb. A Valentin-napot a szerelem és szeretet napjának tartják, mely Szent Bálint nevéhez fűződik, aki maga is szerelembe esett. A XIV. században élő püspök több kereszténynek segített börtönökből kijutni, de egyik alkalommal őt magát is elfogták. A börtönőr lányába szerelmes Bálint levelet küldött szerelmének, és úgy búcsúzott el tőle, hogy „a te Valentinod”.

Egy másik legenda szerint Szent Bálint titokban esketett meg katonákat, amelyet nem szabadott volna, hiszen a katonáknak a császárért kellett élniük, nem pedig a családjukért. Emiatt Bálint püspököt a császár halálra ítélte.

Bármelyik történet is az igaz, Szent Bálintot a szerelem hírvivőjének tartják, és szerte a világban megünneplik, amikor apró kedvességgel, ajándékkal lepik meg egymást a szerelmesek. A hazánkban viszonylag új ünnepnapot nem mindenki tartja számon, ennek ellenére mégis az mondható el, hogy óriási pénzmennyiséget hagyunk ott a boltokban azért, hogy szeretteinknek kedveskedjünk aprósággal, vagy nagyobb értékekkel. Mert nem mindeni áll meg egy szál virágnál, egy doboz bonbonnál. Van, aki ilyenkor egy vagyont költ arra, hogy kedvesét meglepje. Ha nem is gondolkodunk nagy dolgokban, Valentin-napon szinte minden eladható, ami giccs, ami piros, ami rózsaszín, ami szívecskés vagy szív alakú.

Ha a Valentin-nap nem szól ajándékozásról, akkor viszont odafigyelünk arra, hogy otthon készítsünk különleges ételeket, hogy párunkat meglephessük, és ilyenkor hamarabb csábulunk el arra is, hogy étteremben fogyasszuk el a vacsoránkat, hiszen különleges nap az, a szerelem napja.

Alig vagyunk túl a karácsonyon, amibe ha belemerülünk, ugyancsak kisebb vagyon eltapsolásáról szól, és máris jön egy újabb, a Valentin-nap, hiszen akárcsak a karácsony köré, ugyancsak egy külön iparág épült ki az ünnephez kapcsolhatóan. Nem mindenki rajong a Valentin-napért, mert badarságnak tartják azt, hogy a szeretet csak megszabott napokon érvényesüljenek. Vannak, akik teljesen figyelmen kívül hagyják a Valentin-napot, és egyáltalán nem ajándékozzák meg egymást akkor sem, ha épp szerelmesek is. Mások pedig dacból anti Valentin-napot tartanak. Ez azt jelenti, hogy nem vásárolnak egymásnak a szerelmesek ajándékokat, hanem inkább valamilyen közös programot szerveznek a családdal, barátokkal, de még ez is a pénzköltésről szól.

Ilyen anti Valentin-napot tartanak az állatvédők is, akik összefogtak annak érdekében, hogy a Valentin-napra szánt virágcsokor árát mégse a virágra költsék az emberek, hanem jótékony célból, a gazdátlan kutyusokat támogassák. Ha már úgyis pénzt akar az ember költeni, de a virág nagyon múlékony jelképe a szerelemnek, akkor inkább költsék azt azoknak a kutyusoknak az ellátására, akiknek még van esélyük egy szebb, boldogabb, gazdisabb jövőre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)